Navodila za uporabo električnih koles

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Električno kolo verzije v 3.0 je opremljeno s sredinskim motorjem in vam pomaga pri poganjanju kolesa.

Vklop motorja

Na levi strani okvirja, pod krmilom se nahaja stikalo za vklop motorja. Z daljšim pritiskom (1-2 sekundi) motor vklopite. Na vsakem e-kolesu je privzeta nastavitev motorja izklopljeno in ga je potrebno pri izposoji vklopiti.

Ob prižigu se samo stikalo (na okvirju kolesa) osvetli in nakazuje stanje baterije:

  • Modra svetloba na stikalu - baterija je polna.
  • Zelena svetloba na stikalu - baterija je na polovici kapacitete, a še vedno zadostuje za več izposoj in voženj.
  • Rdeča svetloba na stikalu - baterija se bo počasi izpraznila.

Kolo obvezno vklopite preden se usedete na kolo in nikakor ne pritiskajte na pedali. V primeru, da pomotoma vklopite motor med pritiskanjem pedal, vam motor ne bo pomagal. Stopite dol s kolesa, izklopite motor in ga ponovno vklopite.

S ponovnim daljšim pritiskom motor izklopimo. Motor se tudi samodejno izklopi po 1 minuti mirovanja kolesa oz. nepoganjanja.

Asistenca motorja pri vožnji e-kolesa

Z vklopljenim motorjem in ob poganjanju kolesa se motor aktivira in pomaga uporabniku. Ob poganjanju kolesa senzorji zaznajo hitrost obračanja pedal in moč pritiska ter skladno s tem povečujejo stopnjo asistence motorja. Ob hitrejšem in močnejšem poganjanju kolesa motor prispeva še več moči.

Nekaj napotkov za varno in optimalno vožnjo z e-kolesom

Ob začetku vožnje vedno poskrbite, da postopoma pospešujete poganjanje kolesa. Ob polni bateriji in hitrem poganjanju kolesa nas lahko sunek motorja preseneti, še posebej če se to zgodi iz prehoda stanja popolnega mirovanja in posledično lahko izgubimo nadzor nad kolesom.

Enkrat, ko dosežemo neko normalno hitrost, imamo popolni nadzor nad kolesom ter pred sabo nimamo statičnih ovir, počasi premikajočih udeležencev v prometu, zgoščenega prometa ali pa situacij, ki bi narekovale hitro ustavljanje lahko začnemo hitreje in močneje poganjati kolo ter dosegati večje hitrosti.

Vsako e-kolo ima tudi 3 mehanske prestave. S temi prestavami vplivate na poganjane kolesa in posledično tudi dodatno spreminjate odzivnost električnega motorja. Napotek za bolj mehko prestavljanje prestav - pred prestavljanjem prestav za hip prenehajte poganjati kolesa.

Jakost asistence motorja vpliva tudi na doseg oz. trajanje baterije. Pri vožnji z večjo hitrostjo močno skrajšamo doseg in trajanje baterije, pri vožnji z manjšo hitrostjo pa močno podaljšamo. Pri vožnji z električnim kolesom le-to upoštevajte in prilagajajte vožnjo v skladu s terenom, razmeram in vašim željam po trajanju vožnje ali pa končni razdalji.

V primeru, da se vam med vožnjo sprazni baterija se kolo naprej uporablja kot navadno kolo. Sam postopek izposoje in vračila je enak kot pri navadnih kolesih. Električna kolesa lahko vrnete v katerokoli ključavnico na postaji. Kolo se ob zaklepu v ključavnico lahko samodejno začne polniti (utripajoča modra luč na gumbu ključavnice). Preden zapustite postajo, vedno preverite, da je kolo dobro zaklenjeno. Koles ne puščajte samih in nezavarovanih!

Skladno z Zakonom o pravilih cestnega prometa Republike Slovenije (ZPrCP) so tudi e-kolesa, ki si lahko izposodite v sistemu KRsKOLESOM prirejena tako, da se motor samodejno aktivira in pomaga vozniku zgolj če voznik poganja kolo. Končna hitrost je omejena na 25km/h. Kolo nima ročice za pogon (gas) in se vklopi ter deluje zgolj če obračate pedali in s tem poganjate kolo. V nasprotnem primeru bi tako kolo z ročico za gas po zakonu bilo kvalificirano kot motorno kolo.

V primeru nejasnosti glede delovanja e-kolesa lahko pošljete vaša vprašanja na kontaktni e-naslov ali pa pokličete klicni center.

Vozite odgovorno!Sistem za avtomatizirano izposojo koles je novost v našem lokalnem prostoru zato želimo več pozornosti nameniti pomoči uporabnikom. Sistem je v prvi vrsti namenjen prebivalcem in če predpostavljamo, da s postopkom prijave in izposoje mlajše generacije nimajo težav, je pri starejši populaciji to večji izziv. 
V sklopu projekta »Hitro s kolesom« je LAS Gorenjska košarica izdelal kratek izobraževalni film, ki prikazuje preprost način uporabe e-kolesa v želji, da se izposoja približa populaciji.

VIDEO: Navodila za uporabo električnega kolesa

Video z navodili za uporabo električnih koles za projekt »Kolesarska veriga na podeželju« bodo pripravljeni v prihodnjih mesecih.

Dostopnost