Jubilejni znak projekta

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Župan Občine Dol je 18. 1. 2021 imenoval skupino za pripravo proslave ob 200-letnici obiska cesarja Franca I. v Dolu 16. maja 1821. Skupina za pripravo programa v sestavi: dr. Božo Cerardr. Viktor Grilc, g. Alojzij Grebenc, ga. Mojca Valenčak in ga. Darja Dukarič (obe OŠ Janka Modra), g. Andrej Savnik (Mestna knjižnica Ljubljana, enota Slovanska knjižnica), Urban Bat (oblikovalec) ter zunanja sodelavca prof. dr. Stanislav Južnič (slovensko-ameriški fizik in zgodovinar), prof. dr. Andrej Rahten (Zgodovinski inštitut Milka Kosa, SAZU) si je ob tej obletnici zadala nalogo v Erbergovih paviljonih v Dolu postaviti priložnostno razstavo, z osrednjo jubilejno prireditvijo pritegniti pozornost lokalne in širše javnosti, s predavanji in javnimi vodstvi po razstavi razširiti znanje o tedanjem zgodovinskem dogajanju, z izdajo jubilejnega zbornika pa pustiti trajen spomin našim naslednikom.

Projekt »Cesar v Dolu« ima svoj jubilejni znak, ki predstavlja portreta obeh akterjev dogodka: avstrijskega cesarja Franca I. na desni in gostitelja dolskega barona Jožefa Kalasanca Erberga, ki je dal v spomin na ta dogodek postaviti obelisk (v sredini). Lovorov venec pomen tega dogodka še poveča. Za stare Grke in Rimljane je bil lovor simbol modrosti, moči in slave, zato so z lovorovimi venci kronali vladarje, zmagovite vojskovodje, pesnike in olimpijske zmagovalce. Lovor na glavi je sporočal, da so se v zgodovino zapisali za vse večne čase.

Z obeleženjem tega dogodka želi Občina Dol pri Ljubljani obuditi zgodovinski spomin in seznaniti prebivalce občine (in tudi širše) z najvišjim obiskom v zgodovini kraja, obiskom avstrijskega cesarja Franca I. in njegove soproge Karoline v dvorcu barona Jožefa Kalasanca Erberga, dvigniti domovinsko zavest občanov, pritegniti mlade k raziskovanju tega dela dolske zgodovine in prispevati k prepoznavanju občine Dol pri Ljubljani v slovenskem prostoru.

Občina Dol pri Ljubljani bo v svojih komunikacijah uporabljala predstavljen jubilejni znak v vsem letu 2021.

 

Na spodnji povezavi lahko prisluhnete pogovoru / predstavitvi dogodkov g. Grebenca na radiu Ognjišče:

https://avdio.ognjisce.si/cikel/kulturni_utrinki

Dostopnost