Petra Majdič

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Smučarska tekačica Petra Majdič je v svoji 16 let dolgi karieri s svojim pristopom k tej garaški smučarski disciplini odločilno zaznamovala obdobje od leta 1997 pa do 2012, predvsem tudi z rezultat na svetovnem nivoju. Smučarski tek je bil vseskozi nekako postranska dejavnost v zimskih športih, s pojavom Petre Majdič pa se je ta miselnost spremenila. S svojimi rezultati je ogromno naredila za promocijo svoje vasi Brinje in občine Dol pri Ljubljani. S ponosom je novinarjem pojasnjevala, kje je ta deželica, ki se imenuje Slovenija. Tudi po njeni zaslugi nas ne zamenjujejo s kakšno drugo državo. S svojo pojavo simbolizira šarm, skromnost, poštenost, delavnost, slava ji ni stopila v glavo.

Na mednarodnem prizorišču se Petra pojavi kot mladinka leta 1998 na evropskem pokalu v Furtwangnu, kjer osvoji 13. mesto. Od takrat pa do 16. marca 2011, ko je zadnjikrat stala na najvišji stopnički zmagovalnega odra, je zabeležila 24 zmag v tekmah svetovnega pokala, 48 krat je stala na stopničah. Osvojila je srebro in bron na sprintu na svetovnih prvenstvih v Oslu in Saporu ter najdragocenejšo trofejo – bron na olimpijskih igrah v Vancouvru. Petri veliko pomenijo tudi številni naslovi državne prvakinje, svetovne vojaške prvakinje, visoke uvrstitve na Pro ski touru in maratonih v Skandinaviji. Za svojo srčnost in promocijo Slovenije ja iz rok tedanjega predsednika države dr. Danila Turka prejela zlati red zaslug za Slovenijo. Uvrstila se je tudi med redke športnike, prejemnike priznanja humanitarne fundacije Terry Fox za junaštvo na olimpijadi.

Težko je opisati in našteti vse, kar je Petra Majdič v svoji več kot 16 let trajajoči športni karieri naredila za promocijo športa, Brinja, občine Dol pri Ljubljani. Vsi smo se že v prvem letu Petrinega nenastopanja na tekmah najvišjega ranga lahko prepričali, koliko je naredila in v kakšno sivo povprečje je padel naš smučarski tek. Pri tem ne gre pozabiti, da je kljub slavi ostala skromna in prijazna do vsakogar, da ostaja Človek. O Petri je posnetih kar nekaj dokumentarnih filmov in TV oddaj, o njej pa bodo govorili še rodovi, kajti Petra je postala športna legenda.

Dostopnost