Antonija Jemec

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Antonija Jemec, rojena 27. 10. 1931 v Petelinjah, je v svoji mladosti aktivno sodelovala kot igralka pri Kulturno-umetniškem društvu Dolsko. Kmalu se je pridružila cerkvenemu pevskemu zboru Sv. Helene Dolsko, kjer prepeva že več kot petdeset let. Predvsem pa vsa ta leta ohranja našo dediščino pletarstva. Kot prva med slovenskimi rokodelci je skušala prenesti svoje znanje na mlajše rodove s pletarskim krožkom na Osnovni šoli Dolsko. Še vedno se rada odzove na povabila različnih ustanov (šole, muzeji), kjer predstavi svoj dejavnost.

Prejela je naziv Mojster domače obrti in priznanje Zlata vitica (junij 2000), ki ju podeljuje Obrtna zbornica Slovenije. S tem jo strokovnjaki tega področja uvrščajo v sam vrh slovenskih rokodelcev. Prof. dr. Janez Bogataj jo je uvrstil med domače obrtnike v svoji knjigi Mojstrovine Slovenije. Hkrati sta Televizija Slovenija in Založba Rokus leta 1999 posneli skupni projekt – televizijsko serijo v petnajstih delih – Srečanja s sodobnimi rokodelci, kjer je bila ponovno prestavljena kot pletarka. Ob predstavitvi knjige so razstavili njene izdelke na Japonskem in v Los Angelesu. Pred tem smo lahko videli njeni izdelke na drugih razstavah širom po Sloveniji (Slovenj Gradec, Dobrunje, Ljubljana), med drugim tudi v Dolskih paviljonih avgusta 1998. Izpod njenih rok prihajajo pletene umetnine različnih oblik, od najpreprostejših košaric, cekarjev, koškov in bolj zapletenih izdelkov in verskih simbolov. Danes krasita elitne dvorane po svetu njena rožna venca (Vatikan in Lourdes), narejena v eni od najlepših ročnih spretnosti.

Antonija Jemec je velikanski lipov list z vpletenim rožnim vencem iz 118 košaric podarila tudi papežu Janezu Pavlu II. ob obisku v Vatikanu.

Prispevala je k boljšemu, kvalitetnejšemu in polnejšemu življenju občanov in ima pomen za razvoj in ugled občine na področju umetnosti, kulture ter humanitarnih in drugih dejavnosti. Za častno občanko občine Dol pri Ljubljani predlagalo Društvo misijonarja dr. Janeza Janeža.

Pletarstvo je bilo nekoč pomembna dejavnost na številnih domačijah v naši občini, zato je pletena kitka danes vpletena tudi v občinski grb.

Dostopnost