Klopce, Vrh, Zagorica in Križevska vas

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Če se odpravimo na cesto proti Klopcam, Vrhu, Zagorici in Križevski vasi, bomo uživali ob pogledu na dolino tja do Ljubljane z gradom. Lahko se povzpnemo na Murovico in nato prek Ciclja do Miklavža (741 m), ki je že v moravški občini. Klopce in Vrh ležita na vzpetinah pod Murovico, Zagorica in Križevska vas pa sta skriti za njimi.

Križevska vas je zadnja hribovska vas v občini Dol pri Ljubljani. Je gručasta vas, ki se nahaja v zahodnem delu Posavskega hribovja, severno nad dolino reke Save, na nadmorski višini 560 metrov. Leži pod prisojnimi strminami Ciclja (836m), ob cesti, ki pelje iz Kamnice v Veliko vas in naprej v dolino v vas Senožeti ali po hribu naprej v Moravče. Vas je bila prvič omenjena let 1304 in sicer v zvezi z nakupom dveh hub Hartvika Mengeškega za njegovo hčer Gertrudo kot doto za vstop v mekinski samostan klarisinj. Cerkev Sv. Križa v Križevski vasi se prvič omenja leta 1526, vednar je nastala že v 15. stoletju. Že pred tem pa je na tem mestu morala stati kapela ali večje znamenje. Prvotna cerkev je stala malce nižje, ob Vodnikovi hiši. Leta 1939 so odkrili njene poznogotske temelje in ostanke rimske stavbe z dekorativnim mozaikom, na Pelincu pa je bila prazgodovinska naselbina z nasipi. Nemci so vas 24. 8. 1944 požgali, po vojni je bila obnovljena.

V Zagorici je bil rojen matematik, strateg in topniški strokovnjak Jurij Vega (1754 – 1802). Njegova rojstna hiša je tako kot vas in cerkev sv. Križa zgorela ob požigu 1944. V sedanji hiši je od leta 1976 spominska soba. Vabljeni na stalno razstavo in sprehod do bližnje cerkvice sv. Križa, ki stoji na lepi razgledni točki!

Dostopnost