Aktualno

VIDEO: Trim steza Dol pri Ljubljani

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Robert Slabanja, 4.10.2021

Trim steza, ki je bila zgrajena leta 2008, je bila letos spomladi popolnoma prenovljena in dodane so bile še nove naprave.

Trim steza je ponovno in morda še bolj aktualna kot pred leti. Vse več ljudi teče in vadi v fitnesu. Trim steza pa združuje oboje, in to v naravi.

Vadba na trim stezi je vodena s tablami z opisi vaj in številom ponovitev. Po poti tečemo ali hodimo. Vaje so izbrane tako, da vadeči krepi vse pomembnejše mišične skupine. Vadba vpliva na široko paleto gibalnih sposobnosti, kot so moč, gibljivost, ravnotežje, vzdržljivost, koordinacija. Uporabniki vseh starosti brezplačno vadijo katerikoli dan in uro v tednu in hkrati doživljajo sprostitev ter stik z naravo, ki človeka duhovno in telesno osveži. Poleg hoje ali teka trim steza nudi še športne vaje, ki zmanjšujejo negativne posledice sedenja in pomanjkanja gibanja in drugih enostranskih obremenitev pri delu.  Trim steza je »vrelec zdravja« v naravi.

Trim steza Dol pri Ljubljani se začne v Zaborštu, nekoliko stran od podhoda pod Zasavsko cesto v Dolu, kje je nameščena osnovna tabla s podatki o trim stezi. Do prve postaje se s tekom ali hojo ogrejemo, tam pa izvedemo raztezne vaje. Ostale postaje so nameščene v zavetju gozda okoli  Koranta in najvišjega vrha ­­­­­- Ajdovščine. Pri zajetju vode za Korant se trim steza odcepi na daljšo in krajšo varianto. Trim stezo smo dodatno opremili s Qr kodami, kjer si lahko s pomočjo pametnega telefona na samem trimskem mestu ogledamo prikaz pravilne izvedbe vaj. Na filmčku so prikazane še vaje, ki jih je možno dodatno izvajati, in vaje, ki so primerne za starejšo populacijo.

Zadnja postaja trim steze je v bližini »babčnega brega« v Zaborštu, kjer izvedemo statične raztezne vaje. Z lahkotnim tekom ali hojo končamo naše »trimčkanje« na istem mestu, kot smo začeli.

TUKAJ si je mogoče ogledati vse vaje trim steze.

Želim vam veliko zadovoljstva v vadbi na trim stezi in gibanju v našem lepem gozdu.

Dostopnost