Aktualno

Občina sofinancira en odmerek cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

3.3.2020

Pomladni dnevi nas vabijo v naravo, ob tem pa ne gre pozabiti, da so z višjimi temperaturami aktivni postali tudi klopi. Ti majhni zajedavci, ki jih najdemo praktično povsod v naravi, še posebej pa v podrastju gozdov in na travnikih, prenašajo bolezni, ki močno ogrožajo tudi zdravje ljudi.

V Sloveniji so pomembne predvsem tri klopne bolezni: lymska borelioza, klopni meningoencefalitis in humana granulocitna anaplazmoza. Velik zdravstveni problem predstavlja klopni meningoencefalitis, saj so stopnje pojavnosti te bolezni v Sloveniji med najvišjimi v Evropi.

Klopni meningoencefalitis je resno virusno obolenje osrednjega živčevja. Prenos virusa iz klopovih žlez slinavk v kožo gostitelja se začne že v prvih minutah sesanja krvi. Prva faza bolezni se prične približno teden dni po vbodu okuženega klopa s slabim počutjem, bolečinami v mišicah in sklepih, glavobolom ter vročino. Pri večini bolnikov po nekaj dnevnem do nekaj tedenskem izboljšanju počutja izbruhne druga faza bolezni, ko se virus razširi v centralni živčni sistem. Zaznamujejo jo visoka vročina, močan glavobol, slabost in bruhanje, tresenje rok in jezika ter včasih tudi motnje zavesti in zbranosti. KME lahko pusti trajne posledice in tudi po okrevanju močno vpliva na kakovost posameznikovega življenja.

Slovenija sodi med endemske države z največjo obolevnostjo v Evropi. Število prijavljenih primerov bolnikov s KME iz leta v leto niha. V letu 2015 je bilo tako na primer prijavljenih 62 primerov KME ali 3 primeri okužb na 100.000 prebivalcev, kar je sicer najmanj v zadnjih treh desetletjih. Večino prijavljenih so napotili na bolnišnično zdravljenje. Bolezen se pojavlja pri ljudeh vseh starosti, povprečna starost obolelih pa se v zadnjih letih povečuje (vir: https://www.sos-klop.si/klopne-bolezni).

Zato, da bi svojim občanom pomagala pri odločitvi za ustrezno zaščito proti KME, je Občina Dol pri Ljubljani tudi v letu 2020 sprejela odločitev o sofinanciranju enega odmerka cepiva proti KME v višini 10 EUR. Ta možnost je na voljo vsem našim občanom, ne glede na to, kje imajo izbranega svojega zdravnika ali pediatra. Za uspešno cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu so drugače potrebni trije odmerki, cena enega odmerka je 27 EUR. Otroci se lahko cepijo od dopolnjenega enega leta starosti.

Sofinanciranje je predvideno za enkratno cepljenje (en občan lahko izkoristi le eno sofinanciranje, upošteva se tudi če je izkoristil možnost v lanskem letu) in zgolj na naslovu dr. Rus Valerije, Dolsko 55, po predhodnem naročilu na številko 01 5647 156. Sofinanciranje velja do porabe sredstev.

Dostopnost