Aktualno

Zaživel projekt Prostofer

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Nina Keder, 10.11.2021

Te dni je zaživel projekt Prostofer, brezplačni prevozi za starostnike, tudi v naši občini. Pred občinsko stavbo v Dolu na prve uporabnike že čaka električni avtomobil Renault Zoe.

Na srečanju smo konec septembra spoznali prve prostovoljne voznike Prostoferja. Imeli so kratko izobraževanje in izpolnili vse uradne pristopne izjave, da izpolnjujejo pogoje za to nalogo. K projektu Prostofer ste še vedno kot vozniki vabljeni zainteresirani občani, lahko se javite na mail obcina@dol.si ali telefon 01 530 32 40. »Prostovoljni šofer je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. Vendar pa so prostoferji v resnici veliko več kot zgolj prostovoljni vozniki – svojim sopotnikom nesebično pomagajo tudi, ko ti izstopijo iz avta: pri zdravniku jih pospremijo do čakalnice in počakajo nanje med pregledom, pomagajo nesti vrečke iz trgovine in jim priskočijo na pomoč pri vzpenjanju po stopnicah. To so ljudje z velikim srcem, ki jemljejo svojo humanost za samoumevno in častno dejanje,« pravijo v Zavodu Zlata mreža, ki projekt vodi.

In komu je Prostofer namenjen? »Namenjen je vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer jim bo omogočal lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih centrov in podobno.«

Delovanje Prostoferja je povsem preprosto: »Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno številko 080 10 10. V komunikacijskem centru nato zabeležijo njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku, za katerega se opravi prevoz. Vozilo je zagotovljeno s strani Občine, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje tako voznika kot tudi sopotnikov. Klicni center je na voljo za rezervacije prevozov vsak delovnik med 8:00 in 18:00 uro, rezervacijo prevoza pa je potrebno najaviti vsaj 3 dni pred izvedbo storitve. Vozniki prostovoljci bodo prevoze opravljali od ponedeljka do petka med 8:00 in 16:00 uro, izjemoma pa se lahko dnevi in ure tudi prilagodijo potrebam.«

Projekt bo uradno predstavljen tudi jutri (četrtek, 11.11.2021) na Dnevu odprtih vrat za starejše, ki ga občina organizira v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje ter Ministrstvom za zdravje, potekal pa bo v dvorani Kulturnega doma Dolsko (od 10. ure dalje).

Fotogalerija

Dol pri Ljubljani 1

01 530 32 40

obcina@dol.si

Sledite nam

Dostopnost