Aktualno

Z električnim kolesom po podeželju

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: LAS Srce Slovenije in občinska uprava, 10.12.2021

V Evropi in tudi drugje v razvitem svetu je že pred leti prišlo do spoznanja, da se naselja ne načrtuje več okrog avtomobilskega transporta. Bistven element za odmik od avtomobilskega prometa je zmanjševanje potreb po vožnji z avtomobilom in ustvarjanje alternativ za potovanje na način, da se ustvarja obcestni prostor, kjer se zadovoljujejo potrebe po rekreaciji, socializaciji in mobilnosti. Odgovorni za razvoj obmestnega in podeželskega okolja ugotavljajo, da predstavlja pomembno trajnostno rešitev sistem za izposojo koles. Ta je poleg trajnostnega vidika bistven za privlačnost bivanja v naseljih. Namenjen je lokalnemu transportu, medkrajevnemu transportu ter turistični ponudbi.

Bike sharing ali sistem za avtomatsko izposojo koles je sistem, ki je zasnovan na način souporabe koles, kjer si lahko uporabnik sposodi kolo na eni izmed točk, kjer stoji kolesarska postaja, ter kolo vrne na isti ali drugi kolesarski postaji, kjer se kolo shrani in po potrebi napolni.

V zadnjih letih so sistemi za izposojo koles v mestnih, obmestnih ter podeželskih okoljih vse bolj prisotni tudi v Sloveniji. Največji sistem se gradi skozi projekt Kolesarska veriga na podeželju, kjer sodeluje kar 32 občin (med njimi tudi Občina Dol pri Ljubljani) in 12 lokalnih akcijskih skupin. V tem in naslednjem letu se bo vzpostavil kolektivni sistem kolesarskih postaj, ki bodo med seboj kompatibilne in bodo uporabnikom omogočale brezskrbno kolesarjenje širom po Sloveniji.

V Dolu pri Ljubljani, Litiji in Šmartnem pri Litiji smo se odločili za enotno zunanjo podobo koles – zeleno bela barvna kombinacija bo že na daleč vabila ljudi k uporabi.

Občina Dol pri Ljubljani je postala bogatejša za elektrificirano kolesarsko postajo s petimi kvalitetnimi kolesi – 3 kolesa so navadna, 2 kolesi pa omogočata tudi električni pogon. Postaja že stoji pred občinsko stavbo v Dolu. V zimskem času se bomo poglobili v pravila in pogoje uporabe ter uredili sistem izposoje. Spomladi, z začetkom nove kolesarske sezone, pa bomo zagnali sistem, ki bo namenjen vsem, ki bi si želeli kolesarskih podvigov v okolici ali bi si želeli po opravkih na bolj trajnosten način.

Postavljen sistem bo prinesel novo kvaliteto življenja za prebivalce območja LAS Srce Slovenije ter priložnost za razvoj gospodarstva, saj bo možno do interesnih točk dostopati z emisijsko skoraj nevtralnim sistemom mobilnosti. Hkrati pa bo sistem pomenil tudi novo izkušnjo dojemanja kraja.

Občine si si prizadevajo, da bomo s pomočjo prijav na nove razpise v prihodnje sistem nadgradile še z dodatnimi kolesarskimi postajami, ki bodo še bolj osmislile našo ideologijo o trajnostni mobilnosti.

 

Projekt sodelovanja Kolesarska veriga na podeželju sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.

Fotogalerija

Dostopnost