Aktualno

Vodni izviri samoumevni?

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Mija Bokal, 12.4.2022

Slovenija je ena izmed bolj vodnatih dežel v Evropi. Najčistejšo pitno vodo najdemo v neposeljenih hribovskih in gozdnatih predelih, ponekje pa še tudi neposredno ob vaseh. Mnogim turistom, ki jih pot zanese v našo zeleno deželo, se zdi neverjetno, da lahko pijejo vodo iz pipe ter celo neposredno iz izvirov, saj je to v svetu že prava redkost. Z zavedanjem, da je potrebno naravne izvire pitne vode varovati in jih ohraniti za prihodnje rodove, je nastal projekt, v katerem sodeluje kot partner tudi lokalna akcijska skupina LAS Srce Slovenije.

Lani poleti smo na območju občine Dol pri Ljubljani ob pomoči domačinov popisali naslednje naravne vodne vire:

  • korito v Križevski vasi
  • Jožetov graben, Senožeti
  • Pasji Britof ob Vegovi poti, Dolsko
  • izvir Ta gorka pod Dolskim
  • izvir nad Gostinčarjem, Laze
  • potok Slapnica, Laze
  • vodni vir pri Končar, Laze
  • zajetje Korant, prepust

Zanimali so nas zlasti tisti naravni viri pitne vode, ki so urejeni, dostopni in v uporabi, tako med domačini, kot tudi pohodniki. Med navedenimi izviri smo izbrali korito v Križevski vasi, izvir nad Gostinčarjem in Jožetov graben kot tiste, ki jih bomo analizirali z vidika primernosti za pitje. V kolikor poznate še kakšen naraven izvir pitne vode, ki smo ga za iz popisa izpustili, nam to sporočite na mija.bokal@razvoj.si ali 01 89 62 713.

Dragi bralci, na vseh nas je, da skrbimo za naravo in naše vodne izvire. Ni samoumevno, da so čisti, in še manj, da bodo takšni ostali. Že zdaj vas vabimo, da se poleti udeležite festivala pitne vode, na katerem boste lahko okušali in primerjali različne vzorce naravne pitne vode, ter razpravljali s strokovnjaki o naravni pitni vodi, njenih prednostih, kvalitetah in vsem, kar jih ogroža.

Projekt Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah preko LAS Srce Slovenije sofinancirata Evropski kmetijski sklad in Republika Slovenija iz Programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020.

Fotogalerija

Dostopnost