Aktualno

Vlada sprejela načrt sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja okužb s virusom SARS-CoV-2

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Občinska uprava, 4.12.2020

Strokovna skupina, ki deluje v okviru Ministrstva za zdravje, je načrt sproščanja ukrepov razdelila v pet skupin, pri tem sta glavna kriterija sedem dnevno povprečje števila okuženih ter število hospitaliziranih bolnikov s covid-19. Ukrepi se bodo začeli sproščati takoj, ko bo izpolnjen en od pogojev, sedem dnevno povprečje pa se bo spremljalo vsak dan. 

Minister za zdravje Tomaž Gantar je izpostavil: »Odločili smo se za sedem dnevno povprečje, da ne bi veljavnosti ukrepov za zajezitev širjena novega koronavirusa predolgo zadrževali, hkrati pa nam sedem dnevno povprečje omogoča, da ne bo prihajalo do prehitrega sproščanja. Ukrepe bomo lahko sproščali, ko bomo zanesljivo vedeli, da bomo v zdravstvenih ustanovah, predvsem v bolnišnicah zagotovili dovolj bolnišničnih postelj, ne samo za bolnike s covid-19. «

Ukrepi za zajezitev okužbe z virusom SARS-CoV-2 so v Sloveniji strogi in se zaradi epidemiološke slike podaljšujejo vse od 16. novembra 2020. Po sprejemu ukrepov je v Sloveniji se je rast potreb  po bolnišnični oskrbi hitro umirila in od takrat je število zasedenih postelj za bolnike s covid-19 obstalo na isti ravni. Minister za zdravje Tomaž Gantar je pojasnil: »Druge države Evropske unije, ki so sprejele podobne ukrepe za omejitve širjenja virusa SARS-CoV-2, kot veljajo v Sloveniji ali celo milejše, so bile pri omejevanju okužbe bistveno bolj uspešne, zato mislim, da lahko tudi v Sloveniji dosežemo bistveno izboljšanje. Med bistvenimi ukrepi pa je preprečevanje stikov, ki omogočajo širjenje virusa v družbi.«

Minister za zdravje Tomaž Gantar je včeraj sodeloval na neformalen srečanju ministrov za zdravje, kjer je bila predstavljena tudi epidemiološka slika v Evropski uniji: »V zadnjih 14 dneh je število okuženih v državah članicah naraslo za 20%. V nekaterih državah se stanje izboljšuje, ne pa pri vseh in tudi ne pri naših sosedah. Previdnost je na mestu, še bolj pa je na mestu dosledno upoštevanje ukrepov.«

Načrt za sproščanje ukrepov je razdeljen v pet skupin, ki so ponazorjeni z barvami, od črne, rdeče, oranžne, rumene do zelene. Črna skupina je skupina, v kateri smo trenutno in v kateri veljajo vsi ukrepi za omejitev novega koronavirusa, od prepovedi prehajanja občinskih meja, do omejitve gibanja ponoči in drugi ukrepi, vsi z namenom zagotoviti bolnišnično oskrbo vsem, ki jo potrebujejo, ne samo bolnikom s covid-19.

Za prehod v rdečo skupino, kjer se ob upoštevanju vseh ukrepov za izvajanje posameznih dejavnosti  sproščajo muzeji, knjižnice, galerije, frizerji, manikura/pedikura, je potrebno doseči enega od kriterijev, torej manj kot povprečno 1350 okužb v zadnjih sedmih dnevih in manj kot 1200 hospitaliziranih covid-19 bolnikov.

Pri prehodu v oranžno skupino se odpirajo servisne dejavnosti, trgovine, vrtci, šole prve triade, šole za učence s posebnimi potrebami in športne aktivnosti na prostem, vključno s smučanjem. V oranžni skupini se tudi dovoljuje zbiranje do 10 oseb ter odpravlja prepoved prehodov med občinskimi mejami znotraj regije in prepoved gibanja v nočnem času. V oranžno skupino bomo vstopili, ko bo sedem dnevno povprečje manj kot 1000 okuženih ali bo hospitaliziranih manj kot 1000 bolnikov s covid-19.  

V rumeni fazi bodo prekinili s šolo na daljavo osnovne šole in zaključni letniki srednjih šol, ukine pa se tudi prepoved gibanja med vsemi občinami in gibanje ponoči. V rumeno skupino bomo vstopili, ko bo sedem dnevno povprečje manj kot 600 okuženih ali bo hospitaliziranih manj kot 500 bolnikov s covid-19. 

V zeleno skupino, v kateri se bodo odpravile vse omejitve razen obratovanja barov in diskotek, bomo vstopili, ko bo sedem dnevno povprečje manj kot 300 okuženih.

Dostopnost