Aktualno

Vitre življenja

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

29.11.2023

Spoštovani.

Pred nami je ganljiv in navdihujoč dokumentarni film "Tončka Jemec: Vitre življenja", ki razkriva življenje naše in edine Tončke Jemec iz Petelinj, Dol pri Ljubljani. Režiser Ivan Marjanović je v dveh letih zabeležil številne trenutke iz njenega vsakdanjega življenja, še posebej pa je izpostavil njeno ljubezen do pletenja vrbovih košar.

Tončka Jemec je zelo ustvarjalna in navdihujoča oseba. Za svoj prispevek k skupnosti ji je Občina Dol pri Ljubljani podelila naziv častne občanke. Izjemen razvoj je dosegla zlasti na področju pletarstva. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ji je podelila naziv mojstrice domačih obrti, kasneje pa še Zlato vitico, najvišje priznanje na področju rokodelstva v Sloveniji. Kot nosilka pletarskih veščin je vpisana v slovenski Register nesnovne kulturne dediščine, ki ga vodi Slovenski etnografski muzej. Svoj spleteni rožni venec je podarila tudi papežu sv. Janezu Pavlu II.

Dokumentarni film bo premierno predvajan 1. decembra 2023 ob 18. uri v Kulturnem domu Dolsko, nato pa bo dostopen na YouTube kanalu Občine Dol pri Ljubljani.

Skupaj z nami odkrijte Tončkino življenje. Njeno ljubezen do družine, kmetije, živali, narave, petja, igranja in pletenja košar. Zagotovo bo Tončkina zgodba navdušila tudi mnoge, ki je še ne poznajo.

 

Napovednik dokumentarnega filma na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=E92K0Z2XKv0

Prijazno pozdravljamo in vas  vabimo v našo družbo.

 

Ivan Marjanović, avtor filma

Željko Savič, župan občine Dol pri Ljubljani

Mija Bokal, predsednica Društva dr. Janeza Janeža

Datoteke

Priloga


Fotogalerija

Dostopnost