Aktualno

Višina škode po avgustovskih poplavah

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Občinska uprava, 26.9.2023

Vloge za oceno škode po avgustovskih poplavah je bilo potrebno do petka 22. 9. 2023, vnesti v aplikacijo za oceno škode AJDA. Vloge smo na Občini sprejemali do četrtka 21. 9. 2023. 

Za oceno škode na stavbah smo prejeli 15 vlog, za oceno škode na kmetijskih zemljiščih in gozdovih 27 vlog in eno vlogo za oceno škode na živalih. Škoda na javni  infrastrukturi je zajemala tri mostove, del vodovodnega omrežja, en zemeljski plaz in stroške odvoza hudourniških nanosov plavja oziroma lesa in kosovni odpad.

Škodo na javni infrastrukturi je ocenila sodna cenilka gradbene stroke gospa Marija Starc. Ocenjena škoda za Most čez Savo pri Jevnici je 1.564.050 EUR, za Most Dolsko-Laze 2.271.832 EUR in za Most čez Kamniško Bistrico na občinski cesti 105.000 EUR. Škoda na vodovodnem omrežju je ocenjena na 70.000 EUR. Vrednost sanacije zemeljskega plazu na Vrhu pri Dolskem je ocenjena na 608.846,82 EUR.

Škoda na kmetijskih zemljiščih zajema poškodbe kmetijskih zemljišč in ne škode, ki so jo poplave povzročile na kulturah. Škodo je v občini Dol pri Ljubljani prijavilo 27 kmetov. Prijavili so škodo na poplavljenih zemljiščih, ki jih je bilo po poplavah nujno sanirati. Poškodbe zemljišč so bile različne, največ pa je bilo poškodb zemljišč zaradi nanosov mulja, peska in naplavin. Točen znesek dejanske škode je težko določiti, stopnja poškodovanosti zemljišč je bila na večini zemljišč zelo visoka. Prejeli smo tudi eno vlogo za škodo na živalih in sicer zaradi izgube sedmih čebeljih družin.

Prejeli smo 15 vlog za oceno škode na objektih. Poplavljene so bile povečini kleti in garaže, na žalost pa tudi nekaj bivalnih prostorov. Ta škoda je po izračunih cenika, ki ga je izdala RS ocenjena na 345.762,08 €.

Dostopnost