Aktualno

Vabilo k sooblikovanju proračuna za leto 2023: projekt participativni proračun »Po izboru občanov«

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Občinska uprava, 13.12.2022

Kot eno pomembnejših nalog tega mandata smo si zadali uresničitev projekta participativnega proračuna, katerega temeljna ideja je, da občani sami najprej z dobrimi predlogi nato pa še z glasovanjem predlagajo in izglasujejo manjše, a za skupnost včasih nič manj pomembne projekte v njihovem kraju. Za nami je torej tretja izvedba participativnega proračuna. Iz nje smo se marsičesa naučili; na nekaterih območjih je kar vrelo od idej in je bila konkurenca pri glasovanju velika, spet druga območja so jih zbrala komajda toliko, da je bilo o čem glasovati. A vse to je participativni proračun, vse to je odločanje v skupnosti v najširšem pomenu. Tokrat začenjamo nov cikel, zbiranja pobud, njihovega pregleda in nato glasovanja.

Bodimo aktivni, predlagajmo izboljšave, ki bodo polepšale naše kraje oziroma dvignile kvaliteto bivanja v njih na še višjo raven. Bodimo povezani in skozi realizacijo teh projektov aktivirajmo naše skupnosti. Bodimo zavezani sodelovanju, saj tako zmoremo največ!

Željko Savič,  župan

VABILO!

Spoštovane občanke in občani!

Participativni proračun vam ponuja možnost, da aktivno sodelujete pri oblikovanju še lepše in uspešnejše občine. Omogoča vam, da podate svoje predloge za spremembo in izboljšanje vašega kraja, lahko pa tudi zgolj glasujete in podprete tiste projekte, ki se vam zdijo najboljši in najbolj primerni.

Višina razpoložljivih sredstev, ki bodo zagotovljena za izvedbo izbranih projektov v proračunu Občine Dol pri Ljubljani za leto 2023, je 120.000 EUR, in sicer po 20.000 EUR (z DDV) za vsako vaško skupnost. Predlog projekta lahko prijavi oseba, ki je dopolnila 15 let in ima stalno prebivališče v občini Dol pri Ljubljani. Pri prijavi je potrebno upoštevati tudi ostala merila za upravičenost projektnih predlogov. Skrajni rok za oddajo vaših predlogov je petek, 16. 12. 2022. Projektne predloge oddate na pripravljenem obrazcu, objavljenem na spletni strani občine, in sicer:

  • po elektronski pošti do 24:00 na naslov obcina@dol.si,
  • osebno v glavni pisarni do 12. ure,
  • po navadni pošti na naslov Občina Dol pri Ljubljani, Dol pri Ljubljani 1, 1262 Dol pri Ljubljani (upošteva se poštni žig).

Glasovalo se bo le za tiste predlagane projektne predloge, ki bodo ustrezali merilom za upravičenost projektov in jih bo Komisija za izvedbo participativnega proračuna uvrstila na listo za glasovanje. Glasovanje bo možno v prostorih Občinske uprave (v glavni pisarni), in sicer od 16. 1. do 17. 2. 2023 v času uradnih ur občinske uprave.

Financirana bo izvedba tistih projektov, ki bodo na glasovanju prejeli največ točk. Če bodo po tem ključu ostala nerazporejena sredstva, bo v financiranje poleg teh uvrščen tudi najvišje uvrščen predlog, ki ga bo s preostalimi sredstvi še mogoče financirati.

Po pomoč pri pripravi projektnih predlogov se lahko obrnete tudi na občinsko upravo, za posvet pišite na elektronski naslov obcina@dol.si. Potrudili se bomo odgovoriti na vsa vaša vprašanja in dvome ter vas pravilno usmeriti. Informacije o participativnem proračunu vam bodo ves čas na voljo tudi na spletni strani www.dol.si.

Vabimo vas torej, da izkoristite priložnost, se še bolj povežete s sokrajani in oblikujete dobre projekte. Sami zagotovo najbolje veste, kaj je za vaš kraj najbolj primerno in potrebno, kaj je potrebno spremeniti, skratka, kako in na kakšen način še nadgraditi prijetno življenje v naši občini. Verjamemo in zaupamo, da boste imeli veliko dobrih idej!

MERILA ZA PROJEKTNE PREDLOGE

  1. Predlog projekta mora prispevati k uresničevanju javnega interesa na območju občine Dol pri Ljubljani.
  2. Predlog projekta mora biti takšen, da je njegova izvedba v pristojnosti Občine Dol pri Ljubljani (na občinskih zemljiščih oziroma občinski infrastrukturi), ali pa je potrebno pridobiti služnostno soglasje lastnika in ga je mogoče izpeljati v okviru občinskih zmogljivosti.
  3. Predlog projekta še ni bil uvrščen v Načrt razvojnih programov veljavnega proračuna Občine Dol pri Ljubljani in ni z njim v navzkrižju.
  4. Predlog projekta ne sme biti v nasprotju z zakonodajo ali urbanističnimi akti.
  5. Predlog projekta ne ustreza pogojem pridobitve nepovratnih sredstev iz drugih občinskih razpisov.
  6. Predlog projekta mora biti realno izvedljiv v proračunskem obdobju 2023.
  7. Predlog projekta mora biti skladen z občinskimi prioritetami, ki zajemajo vsaj eno od naslednjih področij delovanja:
  • gospodarski oziroma turistični razvoj,
  • pospeševanje kulturnih dejavnosti, ohranjanje dediščine,
  • medgeneracijsko sodelovanje, skrb za zdravje (šport, rekreacija, ostalo),
  • skrb za okolje,
  • razvoj in urejenost vaških jeder,
  • samooskrbnost,
  • skrb za urejenost.
  1. Predlog projekta mora biti v največji meri umeščen in izveden v enem od 6-ih območij vaških odborov:

- Vaški odbor Beričevo, Brinje,

- Vaški odbor Dol (naselja Dol pri Ljubljani, Videm, Kleče pri Dolu, Zaboršt pri Dolu, Zajelše in Podgora pri Dolskem),

- Vaški odbor Dolsko (naselja Dolsko, Osredke, Petelinje, Kamnica in Vinje),

- Vaški odbor Laze,

- Vaški odbor Klopce (naselja Klopce, Križevska vas, Vrh pri Dolskem in Zagorica pri Dolskem),

- Vaški odbor Senožeti.

  1. Predlog projekta mora biti finančno ovrednoten med 2.000 EUR in 20.000 EUR (z DDV).
  2. Vsak predlog projekta mora biti posredovan na svojem obrazcu za prijavo projektnega predloga.
  3. Predlog projekta mora biti posredovan na Občino Dol pri Ljubljani do 16. 12. 2022 do 12:00, če bo oddan osebno, do 16. 12. 2022 do 24:00, če bo oddan po elektronski pošti na naslov obcina@dol.si oziroma do 16.12. 2022, če bo oddan po navadni pošti (upošteva se poštni žig).

MERILA ZA PRIJAVITELJE

  1. Predlog projekta lahko prijavi oseba, ki je na dan oddaje projektnega predloga stara vsaj 15 let in ima stalno bivališče v občini Dol pri Ljubljani.
  2. Posamezni prijavitelj lahko odda največ dva projektna predloga. V primeru, da bo posamezni prijavitelj oddal več kot dva projektna predloga, bo projektna predloga, ki se bosta uvrstila v nadaljnjo obravnavo, določil žreb.
  3. Prijavitelj v projektnem predlogu ne sme nastopati kot izvajalec (ne kot fizična oseba, ne kot lastnik izvajalca in ne kot oseba, udeležena v poslovodstvu izvajalca).
Dostopnost