Aktualno

V pripravi je razpis za ukrepe razvoja kmetijstva

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Občinska uprava, 26.1.2022

V pripravi je javni razpis za dodelitev državnih pomoči in pomoči de minimis za ukrepe razvoja kmetijstva in podeželja v Občini Dol pri Ljubljani v letu 2022.

Na decembrski seji je Občinski svet sprejel nov PRAVILNIK o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja v Občini Dol pri Ljubljani (Uradni list RS, št. 199/2021), ki predstavlja pravno podlago za delitev dotacij iz občinskega proračuna na področju kmetijstva.

Upravičenci do pomoči so pravne in fizične osebe – nosilci kmetijskih gospodarstev, ki se ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo, imajo stalno prebivališče oziroma sedež v Občini Dol pri Ljubljani, so vpisani v register kmetijskih gospodarstev, imajo aktivno številko KMG-MID, ki je dejavna, in imajo v lasti oziroma v zakupu kmetijska zemljišča, ki ležijo na območju Občine Dol pri Ljubljani.

Pravilnik predvideva državne pomoči v skladu z Uredbo 702/2014/EU in pomoči de minimis v skladu z Uredbo 1407/2013/EU, in sicer 4 ukrepe:

  • UKREP 1: Pomoč za naložbe v opredmetena ali neopredmetena sredstva na kmetijskih gospodarstvih v zvezi s primarno kmetijsko proizvodnjo:
    • PODUKREP 1.1: Posodabljanje kmetijskih gospodarstev in
    • PODUKREP 1.2: Urejanje kmetijskih zemljišč in pašnikov;

  • UKREP 2: Pomoč za spodbujevalne ukrepe za kmetijske proizvode;

  • UKREP 3: Pomoč za naložbe v predelavo in trženje kmetijskih in živilskih proizvodov ter naložbe v nekmetijsko dejavnost na kmetiji – de minimis;

  • UKREP 4: Pomoč za izobraževanje in usposabljanje na področju nekmetijskih dejavnosti na kmetiji ter predelave in trženja – de minimis.

Javni razpis bo objavljen predvidoma februarja na spletni strani Občine, rok za prijavo bo en mesec, zato zainteresirane upravičence že sedaj pozivamo, da pravočasno pripravijo in pridobijo potrebno dokumentacijo, ki bo skladno s Pravilnikom obvezna priloga k vlogi za dodelitev pomoči (ustrezna dovoljenja za izvedbo investicije, projektna dokumentacija, okoljevarstveno soglasje, predračuni za načrtovano naložbo…).

Dostopnost