Aktualno

UDELEŽBA V PROGRAMU SVIT LAHKO REŠI ŽIVLJENJE

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Občinska uprava, 3.12.2020

Rak je v Sloveniji velik zdravstveni, socialni in ekonomski problem. Podatki kažejo, da je v Sloveniji rak debelega črevesa in danke med 5 najpogostejšimi raki pri obeh spolih skupaj. Za rakom debelega črevesa in danke povprečno vsako leto zboli več kot 1300 ljudi. S Programom Svit zmanjšujemo število na novo zbolelih ljudi, saj lahko z odkritjem in odstranitvijo predrakavih sprememb preprečimo razvoj raka na debelem črevesu in danki. Opuščanje udeležbe v Programu Svit ima lahko resne posledice za zdravje.

Od leta 2011 v Registru raka za Slovenijo beležijo občuten padec novih primerov raka debelega črevesa in danke. Med vsemi novo odkritimi raki v Sloveniji se je med letom 2007 in 2017 rak debelega črevesa in danke po pogostosti pomaknil z drugega na peto mesto, k čemur pomembno prispeva odstranjevanje predrakavih sprememb na kolonoskopijah v programu Svit. Prekinitev trenda naraščanja novih primerov raka debelega črevesa in danke ter celo manj novih rakov med vsemi prebivalci Slovenije, ne le med udeleženci presejanja, je ključni cilj presejalnega programa. 

V Program Svit se je treba odzvati redno vsaki dve leti oz. vsakič, ko prejmete vabilo v program Svit

Rak na debelem črevesu in danki se v telesu razvija več let, preden se pojavijo prvi simptomi. Mnogokrat je takrat, ko simptome opazimo in pomislimo, da z našim zdravjem morda nekaj ni v redu, že pozno, zato je pomembno, da ukrepamo prej. Prav tako morebitne spremembe na steni črevesa ne krvavijo nujno pri vsakem odvajanju. Lahko se zgodi, da ravno v času, ko smo delali test, spremembe niso krvavele, torej krvavitve nismo mogli zaznati, kljub temu pa je možno, da se je v našem telesu bolezen že začela razvijati. Če pa se v program odzovemo redno vsaki dve leti, morebitno bolezen še pravočasno zaznamo in jo uspešno odstranimo.

Z zadovoljstvom ugotavljamo, da se večina prebivalcev Slovenije na vabilo programa Svit odzove. Takih je kar dve tretjini.  Želimo pa si, da bi se jih odzvalo še več, saj bi tako lahko preprečili še več primerov raka.

Delež prebivalcev občin ljubljanske zdravstvene regije, ki so se v letu 2019 odzvali na vabilo programa Svit, prikazuje naslednja tabela:

 

Občina

Odzivnost vabljenih v program Svit v letu 2019

 
 

Bloke

67,7%

 

Borovnica

65,1%

 

Brezovica

68,3%

 

Cerknica

67,8%

 

Cerkno

75,1%

 

Dobrepolje

66,7%

 

Dobrova-Polhov Gradec

71,7%

 

Dol pri Ljubljani

68,5%

 

Domžale

69,5%

 

Grosuplje

67,6%

 

Horjul

68,8%

 

Hrastnik

65,7%

 

Idrija

73,4%

 

Ig

69,9%

 

Ivančna Gorica

66,2%

 

Kamnik

69,8%

 

Kočevje

65,5%

 

Komenda

69,9%

 

Kostel

72,8%

 

Litija

65,9%

 

Ljubljana

64,4%

 

Logatec

73,3%

 

Log-Dragomer

70,7%

 

Loška dolina

68,1%

 

Loški Potok

67,7%

 

Lukovica

70,3%

 

Medvode

69,0%

 

Mengeš

69,9%

 

Moravče

73,3%

 

Osilnica

66,7%

 

Ribnica

68,9%

 

Sodražica

74,1%

 

Škofljica

72,4%

 

Šmartno pri Litiji

71,9%

 

Trbovlje

59,3%

 

Trzin

69,9%

 

Velike Lašče

69,5%

 

Vodice

73,3%

 

Vrhnika

71,9%

 

Zagorje ob Savi

65,0%

 

Zdravstvena regija Lj. (skupaj)

66,8%

 

Slovenija

65,6%

 

  

Delovanje Programa Svit v času razglašene epidemije

Program Svit kljub spreminjajoči se epidemiološki situaciji zaradi bolezni Covid-19 še naprej deluje. Dr. Dominika Novak Mlakar, vodja Programa Svit, je ob tem povedala: »Sodelovanje v Programu Svit je varno za vse, ki so v njegovo izvajanje vključeni. Pri vabljenju in oddaji vzorcev blata posamezniki nimajo stika z drugimi osebami. Če je oseba nato vabljena na kolonoskopijo, se pregleda lahko udeleži zgolj, če nima povišane temperature ali znakov okužbe zgornjih dihal. Pri pregledu uporablja zaščitno masko, zdravnik in ostalo medicinsko osebje pa vso potrebno osebno varovalno opremo. Program Svit se je v preteklosti izkazal kot uspešen program in prepričana sem, da bo tudi v prihodnje imel pomembno vlogo pri varovanju zdravja prebivalcev Slovenije.«

Z udeležbo v Programu Svit naredimo veliko za svoje zdravje in kakovost življenja, obenem pa pripomoremo k vzdržnosti in izboljšanju našega zdravstvenega sistema. Zato vse, ki prejmete vabilo v program, močno spodbujajo, da se nanj tudi odzovete.

O vseh morebitnih spremembah delovanja programa Svit bomo javnost sproti obveščali na spletni strani: https://www.program-svit.si/za-uporabnike/aktualno/obvestila-in-dogodki/

Dol pri Ljubljani 1

01 530 32 40

obcina@dol.si

Sledite nam

Dostopnost