Aktualno

Ta veseli dan, praznik kulture

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Nina Keder, 15.12.2021

V okviru kulturne prireditve Ta veseli dan, praznik kulture, ki je potekala v čast rojstva našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna, so bila podeljena tudi priznanja Občine Dol pri Ljubljani za leti 2019 in 2020.

Kulturni dom Dolsko je bil ob tem svečanem dogodku že odet v praznično in decembrsko vzdušje. Župan Željko Savič je v svojem uvodnem nagovoru izpostavil: »Ne moremo biti kar vsi po vrsti umetniki, pesniki, znanstveniki, glasbeniki, športniki, za vse to je potreben talent. Talenti pa niso vsem dani in prav na gosto posejani. Vsakdo od nas pač ne more biti Prešeren, Cankar, Avsenik ali naša glasbena skupina Gadi, tudi ne Petra Majdič in ne nazadnje baron Erberg ali baron Jurij Vega. Vsi brez izjeme pa smo lahko in moramo biti ljudje. Ljudje v najbolj žlahtnem pomenu te besede. Kajti kultura je plemenitost duha in dobrota srca. Dober človek je po naravi kulturen človek, in obratno: kulturen človek je v osnovi dober človek.« Ob tej priložnosti je župan tudi izročil priznanja Občine Dol pri Ljubljani za leti 2019 in 2020 zaslužnim občanom za enkratne in izjemne uspehe na različnih področjih delovanja, za izkazano požrtvovalnost, nesebičnost in pogum. Obenem je v dvorani pozdravil tudi ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca ter se zahvalil, da so na ministrstvu v preteklih letih s svojimi ključnimi projekti na Zasavski cesti v Senožetih, Dolskem in Vidmu prispevali k zmanjševanju tveganja ter izboljšanju tehnične ravni in kulture v prometni varnosti. Minister Vrtovec pa je med drugim povedal, da je prav kultura tisto največ, kar moramo ohranjati za naslednje generacije, saj je prav kultura oblikovala našo narodnost. Poudaril je pomen podeželja, ki je po njegovih besedah prelepo, da bi pustili, da bi se ljudje selili le v mestna središča. Zato bodo še naprej skrbeli za izboljšanje prometne infrastrukture: »Kar nekaj finančnih sredstev je bilo vloženih v Zasavsko cesto, da bo varnejša, preplastili smo cesto v Senožetih, zgradili pločnik v Dolskem ter krožišče v Dolu. Vse to so naložbe v to, da bodo ljudje v občini Dol pri Ljubljani radi živeli, bili bolj varni in lažje mobilni.« Povedal je tudi, da ga veseli, da ima Občina v načrtu še številne nove projekte in da jih lahko skupaj razvijajo in si ne stojijo na nasprotnih bregovih.

Nagrajenci

Ob tej priložnosti je župan tudi izročil priznanja Občine Dol pri Ljubljani za leti 2019 in 2020 zaslužnim občanom za enkratne in izjemne uspehe na različnih področjih delovanja, za izkazano požrtvovalnost, nesebičnost in pogum. Tako so priznanje župana za leto 2019 prejeli Lilijana Meden Fuchs (za izjemen prispevek pri ohranjanju kulturne identitete in medgeneracijsko povezovanje med krajani, društvi in podružnično šolo Senožeti), Ivan Mlakar (za dolgoletno uspešno vodenje Čebelarskega društva Dolsko, sodelovanje z drugimi društvi, vrtcem, šolo in lokalno skupnostjo) in dr. Viktor Grilc (za izjemen prispevek in sodelovanje pri ohranjanju kulturnozgodovinske dediščine krajev v občini Dol pri Ljubljani). Priznanje župana za leto 2020 pa so prejeli Marko Jesenšek (za prispevek k boljši oskrbi naših občanov v obdobju epidemije covida-19), Mojca Repanšek (za požrtvovalnost, motiviranje, povezovanje in koordiniranje v obdobju epidemije covida-19) in Marko Lunar (za prispevek pri koordiniranju aktivnosti v obdobju epidemije covida-19). Župan je podelil še tri plakete občine, in sicer so jih prejeli Ivan Mlakar (za izjemne zasluge in delovanje na področju čebelarstva in velik prispevek pri delovanju lokalne skupnosti), župnijska Karitas Dol pri Ljubljani (za izjemen prispevek in delovanje na področju nudenja pomoči najranljivejšim skupinam občanov) in Prostovoljno gasilsko društvo Klopce (ob štiridesetletnici ustanovitve društva za izjemno uspešno delovanje na področju požarne varnosti). Na prireditvi so bili prejemniki priznanj predstavljeni v krakih predstavitvenih filmih, ki so delo Ivana Marjanovića, zdaj pa si jih lahko ogledate tudi na YouTube kanalu Občine Dol pri Ljubljani. Prireditev so s svojimi pevskimi vložki zaokrožili člani Slovenskega okteta.

 

Kratka reportaža prireditve Ta veseli dan

 

 

Mojca Repanšek

 

Ivan Mlakar

 

dr. Viktor Grilc

 

PGD Klopce

 

Lilijana Meden Fuchs

 

Župnijska Karitas Dol pri Ljubljani

Fotogalerija

Dostopnost