Aktualno

Slovenska bakla na poti od Raven na Koroškem do Tokia

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Občinska uprava, 5.5.2021

Pred dobrimi tremi leti je Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez (OKS-ZŠZ) pred zimskimi igrami v Pjongčangu premierno izvedel pot plamenice po Sloveniji, tokrat je projekt Slovenska bakla še bolj obsežen in dostopen tako rekoč slehernemu Slovencu. Gre za promocijski projekt, v katerega bi organizatorji radi vključili čim več lokalnih ljubiteljev športa, aktivnih otrok, zdajšnjih in nekdanjih vrhunskih športnikov ter gospodarstvenikov in drugih zanimivih občanov.

»Z baklo želimo širiti vrednote olimpizma, sporočila solidarnosti, upanja in jeklene volje. Želimo tudi pokazati, da sta rekreativni in vrhunski šport med seboj tesno povezana. Hkrati pa želimo baklo na podlagi predlogov lokalnih skupnosti ponesti v nekatere skrite kotičke Slovenije, tako da upamo, da se bo bakla spustila na dno Slovenskega morja, da bo skočila s padalom, se peljala v rally vozilu in na splavu, zašla v kraško jamo in še kam,« so na povedali predstavniki OKS – ZŠZ.

Na Ravnah na Koroškem se je med ognjenimi zublji jeklarne SIJ Metal Ravne 22. aprila 2021 rodila Slovenska bakla za olimpijske igre Tokio 2020, ki bo kar 81 dni potovala po Sloveniji in prebujala jekleno voljo. Slovenska bakla je izdelana iz nerjavnega jekla in bukovega lesa. Oblika in izbor materialov sta prepletena z močno simboliko: reciklirano nerjavno jeklo kot simbol trdnosti in trajnosti ter bukov les kot simbol modrosti in samozavesti. Plamenico zaključuje krona v silhueti Triglava. Ročaj iz bukovega lesa objema pet olimpijskih krogov, simbolov povezovanja. Plamen v kroni širi svetlobo, simbol upanja.

Petra Majdič, ki pooseblja jekleno voljo v svetu športa, je bakli takoj ob rojstvu kot njena rojenica vdahnila jekleno voljo, rekoč: »Nihče ti v življenju ne more dati zagotovila, da boš postal najboljši, vedno pa se lahko zaneseš na svojo jekleno voljo. Ta je edino zagotovilo, da se dan za dnem trudiš postati boljši in dosežeš svoj cilj. Zato prebudi v sebi jekleno voljo!«

Pod okriljem Urške  Žolnir Jugovar bo obiskala prav vseh 212 slovenskih občin in se povezala z zamejskimi kraji v Italiji, Avstriji in na Madžarskem ter Hrvaškem. 23. julija 2021 bo sklenila prvi del poti z vrnitvijo na Koroško. S prebujeno jekleno voljo in opolnomočena s pozitivno energijo vseh nosilcev bakle in njenih navijačev bo navdihovala Olimpijsko reprezentanco Slovenije Tokio 2020 v njihovih predstavah in prizadevanjih za osvajanje vrhunskih dosežkov na 32. olimpijskih igrah nove dobe.

Formalen začetek poti je bil 3. maja, ko je bakla svoje prve kilometre 'odtekla' v občini Bovec. Do 23. julija, torej v 81 dneh, bo bakla obiskala vseh 212 občin v Sloveniji, tudi Občino Dol pri Ljubljani.

Aktualno dogajanje o projektu Slovenska bakla lahko spremljate na spletni strani www.bakla.olympic.si in na spletnih družabnih omrežjih s pomočjo ključnikov #slovenskabakla in #jeklenavolja #imamotokio.

 

Fotogalerija

Vir: www.bakla.olympic.si
Vir: www.bakla.olympic.si
Vir: www.bakla.olympic.si
Vir: www.bakla.olympic.si
Vir: www.bakla.olympic.si
Vir: www.bakla.olympic.si
Dostopnost