Aktualno

Sadjarski sejem v Dol pri Ljubljani privabil številne obiskovalce

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Mija Bokal, Razvojni center Srca Slovenije, 9.11.2022

Prvo soboto v novembru, ki nam je postregla z neverjetno lepim vremenom, je v občini Dol pri Ljubljani potekal Sadjarski sejem. Dogodek smo odprli s slovesno zasaditvijo sadnih dreves na Rajhovi domačiji v Dolu, vse nadaljnje dogajanje pa se je odvilo pred kulturnim domom v Dolskem. Na lokalni tržnici so lahko domačini in drugi obiskovalci kupili jabolka, sezonsko zelenjavo, sire, orehe, med, jabolčne sladice pa tudi sadike jablan. Po jabolkih je »dišal« tudi ves spremljevalni program – razstava jabolk, strokovno predavanje o jabolkih, pravljična ura in kulinarične delavnice.

Dogajanje je na Rajhovi domačiji otvoril župan Željko Savič s slovesno zasaditvijo sadnih dreves v nastajajočem sadnem parku. Botrom, ki so ob prejšnjih priložnostih zasadili drevesa, sta se z zasaditvijo svojih češenj pridružila še domači župnik in častni občan Alojz Grebenc in mojstrica pletarka Tončka Jemec, prav tako častna občanka.

Sledilo je strokovno predavanje Valentina Zabavnika iz Sadjarsko vrtnarskega društva Tunjice, velikega poznavalca gojenja starih avtohtonih vrst sadja, pobudnika ohranjanja travniških sadovnjakov in mentorja pri ohranitvi in razširitvi sadnega nasada na Rajhovi domačiji. Predstavil je vse pomembne poudarke pri zasaditvi sadnih dreves in pojasnil postopek sajenja sadnega drevja, ki sta ga demonstrirala še dva prisotna člana društva. Predstavil je tudi različne sorte sadnega drevja, zasajenega v sadovnjaku na Rajhovi domačiji. V nadaljevanju so lahko udeleženci postavljali vprašanja, na katera so dobili strokovne odgovore in nasvete. Na dogodku je bil prisoten tudi Slavko Turšič iz Sadjarskega društva Borovnica, ki velja za velikega poznavalca biodinamičnega sadjarstva. Predstavil je svoje izkušnje z gojenjem sadnega drevja in različne tehnike cepljenja. Udeleženci so bili nad predavanjem navdušeni, zastavljali so najrazličnejša vprašanja.

Obenem se je dogajalo tudi v Dolskem pred kulturnim domom. V sklopu tržnice so člani Turističnega društva Dolsko prikazovali stiskanje jabolk s prešo, kot se uporablja na naših kmetijah. Jabolčni sok je bil na voljo vsem, ki so ga želeli poskusiti.

Jabolka so stiskali tudi na stojnici Sadjarsko vrtnarskega društva Tunjice. Za obiskovalce so pripravili še vzorčne primere posameznih vrst starih jabolk in degustacijo kisa. S seboj so imeli tudi sadike nekaterih sadnih dreves.

Za ponudbo jabolk, ki so nas spremljala čez celotno sejemsko dogajanje, smo povabili v goste Sadjarsko kmetijo Pr’ Ros iz Trnovč. V njihovi ponudbi so prvovrstna jabolka Elstar, Carjevič, Jonagold, Zlati Delišes, Topaz, Fuji in Idared.

Sezonsko zelenjavo smo lahko kupili na stojnici Kmetije Majdič, po domače Pr’ Medišku. V ponudbi imajo raznovrstne solate, radiče, zelje pa tudi druge vrste zelenjave za v jušni lonec. Veseli bodo vašega obiska tudi na domu v Brinju.

Za ponudbo ekoloških ovčjih in kozjih mlečnih izdelkov so poskrbeli z Ekološke kmetije pr’ Travnari iz Velike vasi. Njihova stojnica je privabila zlasti tiste obiskovalce, ki imajo radi ovčje in kozje mlečne pridelke.

Sire iz kravjega mleka so ponujali na stojnici Kmetije Jergan iz Spodnjih Kosez pri Lukovici. V ponudbi so imeli hišne sire s certifikatom kakovosti – različno zorjene, klasične ali dimljene, brez dodatkov ali z različnimi dodatki (orehi, paprika, drobnjak, čili …).

Svoje ekološke orehe so nam ponudili pri Kmetiji Kufin, ki ima sedež v Senožetih, nasade pa v Velikih Češnjicah pri Stični. Odlični so tako za zobanje kot tudi kot dodatek k potici ali kakšni drugi sladici.

Različne vrste medu je ponudila Darka Levicar s Kmetije Pr’ Jernač z Laz, kjer se ukvarjajo z nabiralništvom in čebelarstvom. V njeni ponudbi je bilo tudi lično okrasje, izdelan v tehniki vitraža.

Za vse sladokusce je poskrbela Vesna Kozamurnik Panić iz Vinj, ki ustvarja pod imenom Tortična. Na svoji stojnici je ponudila sladice v kozarčkih, kolačke in lizike iz jabolk, čokolade, vanilije, pistacije in drugih sladkarij.

Prav posebno mesto na sejmu je imel tudi rokodelski mojster Marko Godec iz Kotlarstva Godec iz Jevnice. Njegov moderen kotel za kuhanje sadnega žganja, izdelan ročno, na drugi strani pa opremljen s sodobno računalniško opremo, je sprožil veliko zanimanja.

Na stojnici lokalne akcijske skupine LAS Srce Slovenije, preko katere je bila podprta izvedba Sadjarskega sejma, smo predstavljali delovanje LAS in delili nekatere promocijske materiale.

Iz stojnice je dišalo tudi po kostanju, ki ga je pripravil Bruno Rusjan iz Jevnice.

Za mladosno in veselo vzdušje so poskrbeli mladi muzikanti iz Ansambla Nepozabni.

V kulturnem domu v Dolskem je bila ves čas dogajanja na ogled razstava jabolk, ob kateri je dr. Jan Bizjak obiskovalcem razlagal o različnih vrstah jabolk, njihovih specifikah, okusu in prilagoditvah na vremenske neprilike. O vsem tem je pripravil tudi predavanje, ki so se ga domačini z zanimanjem udeležili. Predstavil je zgodovino razvoja jablane, predstavil različne sorte in značilnosti jabolk glede zorjenja, razlike med integrirano, ekološko in biodinamično pridelavo jabolk, poseben poudarek je dal tudi novim na bolezen škrlup odpornim sortam jablan, navedel je kralje ozimnice glede na vzdržljivost in posebnost rdeče mesnate sorte, ki je sprožila kar nekaj zanimanja s strani udeležencev. Največ vprašanj je bilo glede vzgoje, primernih rastišč, podlage in načrtovanja sadovnjakov. Po koncu predavanja so lahko vsi udeleženci poskusili različne vrste jabolk, ki so bile tudi del razstave, med drugimi tudi bobrovec in druge stare drevesne vrste.

V programu so sodelovale tudi članice Aktiva žena Plamen Dolsko. Dopoldan so pripravile kulinarično delavnico za otroke, na kateri so si spekli svoje mini pite z jabolčnim nadevom.

Popoldan pa so pripravile še kulinarično delavnico za odrasle pekarice, ki so se naučile pripraviti prešco z jabolčno-orehovim nadevom. Gre za vrsto kruha, ki se je v okolici Ljubljane pekla v času zorenja ajde pa tudi na 1. november ob prazniku vseh svetih.

V programu so sodelovale tudi sodelavke krajevne Knjižnice Jurij Vega, Mestna knjižnica Ljubljana, s pravljično uro na temo jabolka.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem sodelujočim in vas vabimo, da se aktivno vključite tudi v pripravo podobnih prihodnjih dogodkov v občini. Sadjarski sejem je bil prvi iz serije tematskih sejmov, ki se bodo zgodili v prihodnjih mesecih na Rajhovi domačiji. Ker gradbena dela na domačiji v začetku novembra še niso bila povsem zaključena, smo za izvedbo sejma uporabili poleg lokacije na Rajhovi domačiji še kulturni dom Dolsko. Naslednji sejmi pa se bodo predvidoma odvijali na Rajhovi domačiji in se tematsko dopolnjevali s sadnim parkom, zeliščnim vrtom, čebelnjakom in drugimi vsebinami. Prepričani smo, da bo obnovljena Rajhova domačija z vsemi vsebinami, ki nastajajo na njenem posestvu, občanom kmalu lahko v velik ponos in dobra praksa celovite obnove objekta kulturne dediščine tudi za druge slovenske kraje.

Dogodek je bil izveden v okviru projekta Park življenja, ki ga sofinancirata Evropska unija iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014-2020.

Hvala vsem, ki ste podprli dogodek s sodelovanjem in z udeležbo! 

 

Fotogalerija

Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Sadjarski sejem
Dostopnost