Aktualno

Razpis za ukrepe razvoja kmetijstva - predstavitev razpisa

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Občinska uprava, 4.4.2022

Kot smo napovedali že v januarski številki Pletenic, bo v kratkem objavljen javni razpis za dodelitev državnih pomoči in pomoči de minimis za ukrepe razvoja kmetijstva in podeželja v občini Dol pri Ljubljani v letu 2022. Objava razpisa je bila načrtovana že februarja, a občinska uprava še vedno čaka na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da presodi ali so izpolnjena vsa merila za dodelitev pomoči in razpisu dodeli zeleno luč. Pozitivno mnenje o skladnosti sheme de minimis pomoči (za ukrepe spodbujanja razvoja dopolnilnih dejavnosti) Ministrstva za finance smo že pridobili. Javni razpis bo objavljen na spletni strani občine takoj po pridobitvi identifikacijske številke sheme s strani MKGP in Evropske komisije.

Na temo razpisa na občino dobivamo precej vprašanj, zato smo se odločili organizirati srečanje s potencialnimi vlagatelji (nosilci KMG), kjer vam bomo prihajajoči razpis bolje predstavili, vas opozorili na nekatere specifike določene v predpisih, vam razložili postopek priprave vloge ter odgovorili na vaša vprašanja.

V marčevski številki Pletenic smo sestanek napovedali 6. aprila 2022, a ga moramo zaradi bolniške odsotnosti strokovne sodelavke prestaviti za 1 teden. Vsi, ki ste udeležbo že najavili, boste o spremembi termina pisno obveščeni. Tako bo PREDSTAVITEV RAZPISA potekala v sredo, 13. aprila 2022, ob 16. uri v Kulturnem domu Dolsko.

Vljudno vas prosimo, da svojo udeležbo najavite na e-naslov eva.vovk@dol.si, v sporočilo pa pripišete morebitna vprašanja, na katera želite, da vam odgovorimo. V kolikor želite biti o objavi razpisa obveščeni, nam lahko to sporočite na zgoraj navedeni kontakt. 


V nadaljevanju vam podajamo odgovore na nekaj najpogosteje postavljenih vprašanj.

Ali bodo upravičeni stroški preteklih let?

Ne. Pravila dodeljevanja državnih in de minimis pomoči (v skladu z Uredbo 702/2014/EU in Uredbo 1407/2013/EU) striktno predpisujejo, da upravičenci ne smejo pričeti z izvedbo naložbe pred objavo javnega razpisa (izjema so splošni stroški potrebni za pripravo naložbe, kot npr. projektna dokumentacija, pridobitev ponudb, pridobitev gradbenih in okoljevarstvenih soglasij itd.)

Koliko sredstev bo na voljo?

Občina je v letu 2022 za ukrepe razvoja kmetijstva in spodbujanje razvoja dopolnilnih dejavnosti namenila 40.000,00 €. Intenzivnost pomoči je odvisna od posameznega ukrepa, prav tako najvišji možni dodeljeni znesek.

Kakšen bo način in postopek dodeljevanja pomoči?

Vloge prispele na javni razpis pregleda strokovna komisija, ki jo za ta namen imenuje župan. Komisija bo preverila ali vloga ustreza pogojem razpisa ter ugotovila njeno popolnost na podlagi pogojev in meril javnega razpisa. V primeru nepopolne vloge bo Komisija pozvala vlagatelja (v elektronski obliki na e-mail naveden v vlogi), da jo dopolni v roku 5 delovnih dni. Vloge, ki ne bodo izpolnjevale pogojev, ne bodo oddane v roku in ki ne bodo vsebovale vseh dokazil bodo zavržene oz. zavrnjene.

Komisija nato točkovno oceni vse popolne vloge skladno z merili za vrednotenje vlog. Na podlagi razpoložljivih proračunskih sredstev in popolnih vlog bo znotraj posameznega (pod)ukrepa izračunan količnik kot osnova za izračun nepovratnih sredstev upravičencem. Pri izračunu in dodeljevanju sredstev se bo upoštevala višina doseženih točk vlagatelja, število prejetih popolnih vlog in prednostni vrstni red prispetja vloge. Del sredstev bo torej prejel vsak upravičenec, ki bo v predpisanem roku oddal popolno vlogo. Komisija o ocenjevanju sestavi zapisnik in seznam upravičencev, ki bo javno objavljen na spletni strani občine, upravičenci pa bodo o dodeljenih sredstvih obveščeni z informativno odločbo.

Koliko vlog lahko odda posamezni upravičenec?

 Upravičenec (upošteva se št. KMG-MID) lahko za dodelitev pomoči vloži največ 2 vlogi, a ne več kot 1 vlogo na posamezen (pod)ukrep. Za vsak ukrep je potrebno oddati svojo vlogo.

Dostopnost