Aktualno

Prof. dr. Pavel Poredoš bo z vami delil svoje znanje

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

29.8.2022

Med ugledne in cenjene občane tudi v svetovnem merilu spada prof. dr. Pavel Poredoš. Po zavidljivi zdravstveni in raziskovalni karieri ga je čakal zasluženi pokoj, a je še vedno zelo aktiven. Ena njegovih aktivnosti se bo po novem odvijala tudi v naši občini – v Dolu bo imel brezplačno posvetovalnico.

Svoje življenje je v celoti posvetil medicini in raziskovanju. Deloval je na področju interne medicine in se posvečal žilnim boleznim. Uvršča se med pionirje pri uveljavitvi žilne medicine pri nas, zato je bil tudi soustanovitelj kliničnega oddelka za žilne bolezni. »Rodil sem se v Prekmurju, a po študiju medicine sem ostal tu, pravzaprav od leta 1990 živim v Vinjah. V lokalni skupnosti do sedaj zaradi številnih obveznosti nisem bil zelo aktiven, razen ko se je gradilo naše naselje, sem bil v gradbenem odboru in iskal različne pomoči pri sofinanciranju infrastrukture. Svoje življenje sem posvetil medicini, a sem se hkrati ves čas čutil povezan z lokalno skupnostjo, ki pa bi ji zdaj rad nekaj povrnil.« Dr. Poredoš želi doprinesti nekaj tudi lokalni skupnosti in zato bo odslej s svojim znanjem in nasveti na voljo vsem, ki se bodo obrnili nanj. »Mnogokrat se je že zgodilo, da smo se s kom srečali na ulici ali v trgovini in so me spraševali za nasvete. To ni najbolj primeren način dajanja nasvetov. Mnogo lažje se je z ljudmi usesti in se pogovoriti v miru. To bomo zdaj lahko naredili v tej posvetovalnici. Vse bom delal v sodelovanju z lečečimi osebnimi zdravniki, ki me vedno lahko tudi kontaktirajo.« Posvetovalnica bo namenjena pojasnjevanju  zdravstvenih težav posameznikom, ki še niso imeli možnosti biti obravnavani oziroma diagnosticirani, pojasnjevanju izvidov preiskav, svetovanju, samopomoči oziroma premagovanju težav, ki jih je možno premostiti s spremembo življenjskega sloga. Vse to predvsem s področja srčno-žilnih bolezni, lahko pa tudi iz sorodnih področij, ki se nanašajo na notranje bolezni, se pravi povezane s srcem, pljuči ali žilami. Opozoriti pa želimo, da posvetovalnica ne bo namenjena pisanju napotnic ali morebitnemu preskakovanju čakalnih vrst.

»Uradno sem upokojen, delam pa še naprej in imam dvakrat do trikrat tedensko ambulanto na Kliniki za žilne bolezni na UKC Ljubljana, sodelujem pri raziskovalnem programu klinike, vodim Slovensko medicinsko akademijo, sem član republiške komisije za medicinsko etiko, sem gostujoči profesor na Layola University v Chicagu v ZDA, zadnji dve leti pa na drugi strani Atlantika delujem kot predavatelj in raziskovalec tudi v Houstonu Texas Heart Institute. Določene aktivnosti imam tudi v okviru Svetovnega združenja za žilne bolezni, kjer sem podpredsednik. V zadnjem času se kot predsednik veliko ukvarjam s Slovensko medicinsko akademijo, kjer se ves čas odzivamo na aktualna dogajanja. Le na temo covida smo v zadnjih dveh letih organizirali štiri okrogle mize in tri tiskovne konference. Nedavno smo organizirali tudi okroglo mizo o evtanaziji in zakonu o prostovoljni prekinitvi življenja. Še vedno uživam v tem, da delam, pišem in raziskujem,« pove netipični upokojenec, ki pa ima zdaj vendarle čas za to, kar si je prej vedno le želel. »Ko zdaj zjutraj vstanem, se mi ne mudi v službo, lahko tudi v miru berem, pišem in še vedno predavam na mednarodnih kongresih in tujih univerzah.« Dr. Poredoš je napisal preko 950 raziskovalnih in strokovnih člankov, od tega 140 v uglednih tujih strokovnih revijah, je ambasador Republike Slovenije v znanosti in od leta 2017 tudi član Evropske akademije znanosti in umetnosti.

 

Brezplačna posvetovalnica prof. dr. Pavla Poredoša

Za posvet s prof. dr. Pavlom Poredošem se je potrebno predhodno naročiti na elektronski naslov obcina@dol.si ali med uradnimi urami občine poklicati na 01 530 32 40. S sabo imejte vso razpoložljivo dokumentacijo, za posvet ne potrebujete napotnice ali plačila. Posvetovanja bodo potekala v Kulturnem domu Dolsko, Dolsko 55, ob četrtkih od 12.30 do 13.30. Prvi možni termin je 1.9., naslednja dva termina sta 22.9. in 29.9.

Dostopnost