Aktualno

Priporočilo za dezinfekcijo prostorov in predmetov

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

30.3.2020

Razkuževanje prostorov in predmetov je zahtevano v vseh skupnih prostorih večstanovanjskih objektov. V skupnih prostorih so najpogosteje uporabljene ograje, tipke pred in v dvigalih ter kljuke na skupnih vratih.

Poleg te zahteve je priporočeno razkuževanje tudi vseh predmetov, ki se jih dnevno dotika več ljudi. Sem sodijo na primer zasloni in tipke na bankomatih, ročke za točenje goriva in drugo.

Najboljša zaščita je uporaba latex rokavic. Rokavice so praviloma namenjene enkratni uporabi. Za večkratno uporabo jih takoj po oblačenju na roke in tik pred slačenjem z rok razkužite s sredstvom za razkuževanje rok in osušite. Strgane rokavice zavrzite in uporabite nove.

Predmete razkužite tako, da jih obrišete s papirnatim robčkom, na katerega prej nanesete sredstvo za razkuževanje. To je lahko razkužilo za roke ali blaga raztopina varikine (0,1%). Obvezna je uporaba rokavic in zaščite dihal (zaščitna maska, ruta, gosto tkan šal in podobno). 

Blago raztopino Varikine® pripravite tako, da 2,5 dcl varikine zlijete v 10 litrov vode in premešate. Namesto Varikine® lahko uporabite tudi Arekino®, vendar v tem primeru zadošča 2 dcl za 10 litrov vode. Manjše količine pripravite v ustreznem razmerju. Varikino® in Arekino® se da kupiti v običajnih trgovinah, kjer prodajajo tudi čistila (Mercator Dolsko in Dol). Razkuževanje naj se izvaja 2x dnevno: enkrat dopoldan in enkrat popoldan (npr. ob 10. in ob 16. uri). Zagotovitev zaščitnih sredstev, ustreznih razkužil in razkuževanje je dolžnost upravnikov večstanovanjskih stavb ali izvajalcev dejavnosti.

Opomba: Varikina® in Arekina® sta blagovni znamki podjetja Šampionka Renče. Namesto teh lahko uporabite katerokoli drugo belilo na osnovi natrijevega hipoklorita v koncentraciji 4% (Varikina®) oziroma 5% (Arekina®).

Poveljnik civilne zaščite Občine Dol pri Ljubljani

Dostopnost