Aktualno

Prihajajo nova brezplačna zeliščarska in sadjarska izobraževanja

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Občinska uprava, 6.1.2023

V okviru LAS projekta Park življenja, sofinanciranega iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, občina Dol pri Ljubljani od oktobra 2022 dalje organizira in izvaja različna predavanja, izobraževalne delavnice in tematske sejme na temo sadjarstva in zeliščarstva.

V preteklem letu smo se že naučili kako si pridelamo zdravo in okusno sadje na domačem vrtu, na kaj vse moramo biti pozorni pri zasnovi, zasaditvi ter kasnejšemu vzdrževanju sadnega drevja in jagodičevja v obhišnem vrtu in na travniškem sadovnjaku. V Dolskem je potekal sadjarski sejem, kjer so se predstavili lokalni in okoliški ponudniki prehranskih pridelkov in obrtniških izdelkov, udeleženci pa so lahko poskusili tudi široko paleto različnih sort jabolk.

Zeliščarske delavnice so bile lani namenjene najmlajšim. Preko interaktivne delavnice so spoznali zelišča, ki pomagajo pri raznih tegobah, in jih poskusili v obliki napitkov, čajev in okusnih namazov. V decembru pa so se prelevili v Miklavževe pomočnike in se preizkusili v peki zdravih zeliščnih piškotov.

V letu 2023 z aktivnostmi nadaljujemo. Cikel izobraževalnih aktivnosti bomo izvajali vse do maja, ko bomo projekt zaključili z zeliščarskim sejmom. Vse aktivnosti so za občane brezplačne. V nadaljevanju vam na kratko predstavljamo vsebine, ki prihajajo v januarju in februarju:

 

Delavnica z degustacijo: SKRIVNOSTNE MOČI ZDRAVILNIH ZELI

Sreda, 18. 1. 2023, ob 17. uri, Župnijska dvorana v Dolu pri Ljubljani

Delavnica je namenjena odraslim prikazu in degustaciji uporabe zelišč v praksi. Ob prijetnem vzdušju boste lahko spoznali tudi skrivnostne moči izbranih zdravilnih zeli in sodelovali pri pripravi različnih zeliščarskih zvarkov, zeliščnega masla in okušali različne vrste zeliščnih soli. Izvajalka: Sabina Grošelj, Vrt zdravilnih rastlin. (Število mest je omejeno, obvezna prijava na vrtzdravilnihrastlin@gmail.com)

 

Predavanje: PRAVILNA REZ SADNIH RASTLIN ZA ZDRAV IN OBILEN PRIDELEK

Sreda, 25. 1. 2023, ob 17. uri, Kulturni dom Dolsko

Rez poleg pravilnega gnojenja predstavlja najpomembnejši ukrep za zdravje rastlin in njihovih sadežev. Na predavanju bo s pomočjo nazornega slikovnega gradiva prikazana vzgojna, vzdrževalna in pomlajevalna rez široke palete sadnih rastlin in jagodičevja. Predstavljeno bo, kako lahko tudi drevesa, ki so bila mnoga leta napačno negovana, zopet spravimo v rodnost in ponovno ravnovesje in kako le tega tudi dolgoročno ohranimo. Predavanje predstavlja teoretični uvod za delavnico praktičnega prikaza rezi, kjer boste ukrepe lahko spoznali tudi v praksi. Predavatelj: dr. Jan Bizjak, uni. dipl. inž. agr. (Prijava na eva.vovk@dol.si ali 01 530 32 51)

 

Predavanje: ZA VSAKO BOLEZEN ROŽ'CA RASTE

Sreda, 15. 2. 2023, ob 17. uri, Kulturni dom Dolsko

Včasih so ljudje zdravilne rastline bolje poznali in jih uporabljali v več namenov. Danes si z njimi krepimo in ohranjamo zdravje, njihove skrite moč pa so utonile v pozabo. Veliko uporabnih možnosti in delček skritih moči zdravilnih rastlin boste udeleženci lahko spoznali na predavanju. Predavateljica: Jožica Bajc Pivec, Domačija Pivec. (Prijava na eva.vovk@dol.si ali 01 530 32 51)

 

Delavnica: PRAKTIČNI PRIKAZ VZGOJNE, VZDRŽEVALNE IN POMLAJEVALNE REZI SADNIH RASTLIN

Sobota, 18. 2. 2023, ob 10. uri, predvidoma na posestvu Rajhove domačije

V okviru delavnice bo na posameznih drevesih v sadovnjaku  prikazana vzgojna rez mladih, vzdrževalna rez odraslih in pomlajevalna rez slabše vitalnih oziroma starikavih dreves za široko paleto sadnih dreves in jagodičevja. Opozorjeni boste na najpogostejše napake, ki jih vrtičkarji delajo pri rezi dreves, s čimer porušijo njihovo ravnovesje in padejo v začarani krog bujne rasti in premajhne rodnosti, iz katere v kasnejših letih ne najdejo več izhoda. Prikazano bo, kako lahko ravnovesje zopet vzpostavimo in ga v prihodnjih letih tudi uspešno ohranjamo. Izvajalec: dr. Jan Bizjak, uni. dipl. inž. agr. (VSA MESTA ZASEDENA, PRIJAVE NISO VEČ MOŽNE)

* V primeru slabega vremena bo delavnica izvedena teden dni kasneje, o čemer vas bomo obvestili na spletni strani občine, prijavljeni pa boste o spremembi obveščeni po elektronski pošti.

 

Fotogalerija

Dostopnost