Aktualno

Pridite po kolo

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

11.7.2022

Od 1. julija dalje se lahko s kolesom iz sistema Po kolo odpravite na izlet, rekreacijo ali po nujnih opravkih. Na podeželju v območju Srca Slovenije so po novem postavljena tri postajališča za izposojo koles, in sicer v Dolu pri Ljubljani, Litiji in Šmartnem pri Litiji, tekom leta pa bo postajališče postavljeno še v Kamniku. Vsaka od kolesarskih postaj ima za izposojo na voljo pet koles, od tega po dve z električnim pogonom. Z registracijo v sistem si lahko kolo sposodite na lokacijah pred občinsko stavbo v centru Dola pri Ljubljani, pred občinsko stavbo v Litiji ali pri športni dvorani Pungart v Šmartnem pri Litiji, ob zaključku uporabe pa ga vrnete na eno od omenjenih postajališč.

Občine Dol pri Ljubljani, Litija in Šmartno pri Litiji želijo ustvariti alternativo obstoječim načinom mobilnosti na podeželju in čim širši javnosti približati kolesarjenje, zato smo se dogovorile, da letni (sezonski) paket uporabe sistema Po kolo stane le 10 EUR. Trenutno je v vsaki občini postavljena po ena postaja, kar otežuje popolno kolesarsko izkušnjo, a si občine prizadevamo, da se v nadaljevanju sistem nadgradi. Do takrat pa si uporabniki lahko kolo izposodite za do 14 ur na teden, porabljen čas izposoje se ponastavi vsako nedeljo ob polnoči. Uporabnik čas izposoje razporeja po svoji želji. Lahko se vsakodnevno odpravi na kolo za uro ali dve ali pa si kolo izposodi za daljši izlet.

Vse potrebne informacije o delovanju sistema »bike sharing« Po kolo dobite na Občini Dol pri Ljubljani in na spletni strani www.pokolo.si. Na voljo so trije različni načini registracije v sistem:

  1. ON-LINE: preko obrazca na strani pokolo.si;
  2. APLIKACIJA: preko aplikacije Mobiln.si (Android in iOS);
  3. OSEBNO: v sprejemni pisarni Občine Dol pri Ljubljani (s seboj obvezno prinesite veljaven osebni dokument, možno je zgolj gotovinsko plačilo).

Na tem mestu želimo opozoriti vse uporabnike, da smo bili obveščeni o težavah z vračilom (predvsem) električnih koles, saj lahko stik kolesa s postajo ne zazna vrnitve, kolo pa se pri tem zaklene. Seveda si tega kolesa potem nihče ne more izposoditi, vsaj ne do takrat, ko je izposoja ročno prekinjena; žal pa je na drugi strani do prekinitve izposoje tudi uporabniku onemogočena izposoja drugega kolesa.

Z dobaviteljem opreme smo vsa kolesa in ključavnice že preverili in testirali. Težava naj bi bila tem, da je zadnji del koles na klančini (kolo ni priklenjeno pod pravim kotom) in posledično stik v postaji ni pravilen. Ureditev terena smo pri izvajalcu že naročili, žal pa so trenutno gradbeniki precej zasedeni. Zadevo bomo uredili v najkrajšem možnem času. Do takrat pa uporabnike prosimo, da električna kolesa priklepate na konec postaje (se pravi na postaje št. 8, 9 in 10), saj tam pri testiranju s stikom nismo opazili bilo težav. Navadna kolesa nimajo dodatnih konektorjev za napajanje akumulatorja in niso tako problematična.

Poleg tega velja priporočilo, da kolo prek priklenitvijo na postajo čim bolj zravnate in ga šele nato potisnete do konca v ključavnico. V primeru, da ste kolo uspešno zaklenili, se vam bo gumb na ključavnici zasvetil v modri barvi. Sicer pa vas v primeru težav oz. napak prosimo, da jih čim prej javite občinski upravi (01 530 32 40) ali pa o tem obvestite klicni center (01 530 53 03), da se bodo te kar se da hitro odpravile.

Projekt sodelovanja LAS »Kolesarska veriga na podeželju« sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020. Gre za teritorialno največjo operacijo v okviru lokalnih akcijskih skupin, ki povezuje regije in lokalne skupnosti, saj je sistem med seboj povezan. Projektne aktivnosti na podeželju ustvarjajo možnosti, ki izhajajo iz področij pametne in trajnostne mobilnosti, kot so potovanje in dojemanje prostora skozi integriran in elektrificiran sistem izposoje koles.

 

Besedilo: LAS Srce Slovenije in občinska uprava

Fotografije: Mija Bokal (LAS Srce Slovenije)

Fotogalerija

Dostopnost