Aktualno

PREVENTIVNI UKREPI za preprečevanje širjenja koronavirusa

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

6.3.2020

Ker je za uspešno preprečevanje širjenja koronavirusa SARS-CoV-2 izjemno pomembno preventivno ukrepanje, je Nacionalni inštitut za javno zdravje objavil navodila o ravnanju za preprečevanje okužbe in njenega širjenja ter kako ravnati ob pojavu znakov, značilnih za to virusno obolenje.

Tako velja, da je prvi med preventivnimi ukrepi redno in dosledno umivanje rok z milom in vodo. V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Zaposleni naj ob tem upoštevajo tudi pravila higiene kašlja, kihanja in brisanja nosu ter poskrbijo za redno zračenje zaprtih prostorov. V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Pomembno je tudi čiščenje površin, ki se jih pogosto dotikamo z rokami.

Prav tako velja, da se izogibamo tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljivih bolezni, kot so nahod, vročina, kašelj, bolečine v žrelu, bolečine v prsih, pri težjih oblikah pa tudi občutek pomanjkanja zraka oziroma težje dihanje. Zgodaj v poteku bolezni je lahko prisotna tudi diareja (driska). V primeru, da zbolimo, ostanemo doma,  o tem obvestimo svojega izbranega zdravnika in ravnamo skladno z njegovimi navodili.

Pred morebitnim potovanjem v tujino oziroma sprejetjem delegacij iz tujine preverite informacije glede izpostavljenosti posameznih držav po svetu, ki so na voljo na spletni strani European Centre for Disease Prevention and ControlMinistrstvo za zunanje zadeve pa na svoji spletni strani in družabnih omrežij @MZZRS javnost ažurno seznanja glede sprejetih ukrepov v posameznih državah.

Osrednje mesto z najnovejšimi informacijami o aktivnostih v Sloveniji, povezanih s koronavirusom, je vzpostavljeno na portalu www.gov.si.

Pomembno je, da ravnamo preventivno, upoštevamo navodila za preprečevanje širjenja okužbe, v primeru suma na okužbo pa ravnamo skladno z navodili zdravstvenega osebja.

 

 

MINISTRTVO ZA DELO, DRUŽINO, SOCIALNE ZADEVE IN ENAKE MOŽNOSTI:
Interventni zakon za ohranitev delovnih mest

Zakon je na voljo v priponki.
Kaj pripada staršem, ki zaradi varstva otrok ostanejo doma
Omejitev dostopov na CSD
Spremenjeno poslovanje Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje
 
MINISTRTVO ZA IZOBRAŽEVANJE, ZNANOST IN ŠPORT:
Usmeritve o organizaciji dela v primeru začasne prekinitve izvajanja vzgojno-izobraževalne dejavnosti v vzgojno-izobraževalnih zavodih
 
MINISTRTVO ZA JAVNO UPRAVO:
Poziv, da se upravne postopke v čim večji meri opravlja preko spleta
Zaposlenim na MJU začasno odrejeno delo od doma
 
MINISTRTVO ZA INFRASTRUKTURO:
Zapore  na mejnih prehodih z Republiko Italijo na glavnih in regionalnih cestah
 
MINISTRTVO ZA GOSPODARSKI RAZVOJ IN TEHNOLOGIJO:
Ukrepi MGRT
 
MINISTRTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO:
Poziv šolam, ki sodelujejo v “šolski shemi”, k čimprejšnji oddaji zahtevka za izplačilo za 1. obdobje
 
MINISTRTVO ZA KULTURO:
Vpliv novega koronavirusa in delovanje javnih zavodov s področja kulture, nevladnih organizacij s področja kulture in samozaposlenih v kulturi

Dostopnost