Aktualno

Oktober = mesec požarne varnosti!

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Občinska uprava, 15.10.2020

Dopuste, počitnice, praznike in vikende lahko preživljate na morju, potovanjih, v gorah ali pa kar doma. Ne glede na to, kje preživljate prosti čas, ne pozabite, da lahko kadarkoli zagori. Da bo prosti čas minil brezskrbno in veselo, je pomembno, da poznate preventivne ukrepe, s katerimi lahko preprečite nastanek požara.

Pred odhodom na dopust

Preden zapustite dom, ga zaščitite pred vlomilci, enako pomembno pa je, da poskrbite tudi za požarno varnost. Pred odhodom na dopust si vzemite nekaj časa in preverite, če ste storili, kar je mogoče, da preprečite nastanek požara.

Ugasnite in iz električnega omrežja izklopite gospodinjske aparate (likalnik, sušilnik, opekač, grelnik vode in podobno) ter elektronske naprave (televizor, radio, računalnik in podobno). Izklopite polnilne postaje akumulatorskih naprav (sesalnik in podobno). Naprav ne puščajte v stanju pripravljenosti. Več: Požar na gospodinjskih napravah

Med vašo odsotnostjo ne polnite električnih koles, skirojev, rolk, skuterjev in podobno.

Poskrbite, da bodo garaže, delovne sobe, podstrešja in kleti pospravljeni. Lahko vnetljive in gorljive snovi hranite v zaprti prvotni embalaži, v primerno zračenem prostoru, stran od ognja in vira toplote. Več: Kako ravnamo ob nesreči z nevarnimi snovmi v gospodinjstvu

Zaprite plinsko jeklenko, da preprečite uhajanje plina in eksplozijo. Več: Jeklenke z utekočinjenim naftnim plinom

Izpraznite pepelnike, še prej navlažite vsebino. V stanovanju ne puščajte prižganih cigaret.

Vrata med prostori zaprite, saj s tem upočasnite širjenje požara.

Ugasnite vse luči.

Naslov in telefonsko številko kraja dopustovanja oziroma številko mobilnega telefona pustite pri sosedih, sorodnikih ali prijateljih, da vas lahko pokličejo, če pride do nesreče.

Osebe, ki bodo ostale doma, poučite o nevarnosti požara in preventivnih ukrepih ter o tem, kako poklicati na številko 112. Pogovorite se, kako se lahko varno evakuirajo ob požaru. Več: Napotki prebivalcem, Napotki za starostnike v primeru požara, Ko zagori, pomoč potrebujemo vsi

Če potujete pozimi, poskrbite tudi za kurilne in grelne naprave. Ugasnite in iz električnega omrežja izklopite električne grelne blazine in odeje, električne radiatorje, kaloriferje in podobno. Prepričajte se, da je ogenj v kaminu ali peči popolnoma ugasnil. Ohlajen pepel s kovinsko lopato pospravite v kovinsko vedro in ga zmočite z vodo, da se popolnoma ohladi. Vedra s pepelom ne puščajte v stanovanju, temveč ga odnesite ven in popolnoma ohlajenega (ko ni več nevarnosti vžiga) odložite. Več: Varna uporaba kurilnih in grelnih naprav, Varna uporaba električnih grelnih blazin in odej

Več o požarni varnosti: Napotki prebivalcem, Spletna hiša: Ste storili vse za varen dom, Aplikacija 112 - napotki

 

Na poti

Poleti je zaradi suhega vremena lahko povečana požarna ogroženost naravnega okolja in s tem povečana možnost za nastanek požara. Več: Kako ravnamo ob požaru v naravi

Med vožnjo ali počitkom na parkirišču ne odmetavajte gorečih ali tlečih delcev (npr. cigaretnih ogorkov).

Vozila ne parkirajte v visoki travi.

Če na poti naletite na požar v naravi in je cesta zaprta, upoštevajte obvestila o zaporah cest in navodila pristojnih služb ter ustrezno prilagodite pot.

Če vozilo zagori v predoru, ustrezno ukrepajte. Več: Kako ravnamo ob požaru v predoru

V vozilo namestite ustrezen gasilnik. Več: Uporaba gasilnika v osebnem vozilu

 

Na dopustu

V tujini se pozanimajte, na katero številko lahko pokličete gasilce ali druge reševalne službe.

Hotel, apartma, hostel, koče in podobno

Po prihodu se seznanite s hišnim redom, z načrtom evakuacije in navodili, kaj storiti ob požaru. V sobah so navadno obešeni na notranji strani vrat ali pa jih dobite na recepciji.

Skladno z načrtom evakuacije preverite, kako bi se ob požaru lahko evakuirali. Oglejte si, kje potekajo evakuacijske poti in kje so zasilni izhodi ter ali so prosti in prehodni. Preštejte, koliko vrat je med vašo sobo in zasilnim izhodom (med požarom je vidljivost zaradi dima lahko zmanjšana). Več: Evakuacija iz objekta v primeru požara

Preverite, kje so nameščeni ročni javljalnik požara, gasilniki in hidranti s poltogo cevjo.

Upoštevajte prepovedi glede kajenja in uporabe lastnih grelnih in kuhalnih naprav. Kuhajte le v tistih namestitvah, kjer je to dovoljeno.

Ko polnite baterije mobilnih naprav, fotoaparatov in drugih naprav, upoštevajte navodila proizvajalca. Ne preobremenjujte vtičnic.

Če je kajenje dovoljeno (kadilske sobe), nikoli ne kadite v postelji. Uporabljajte negorljive pepelnike.

Pred spanjem ali preden zapustite namestitev, preverite, če ste izklopili naprave. Še posebno pozorni bodite na naprave, ki oddajajo toploto (štedilnik, grelnik vode, sušilec las, grelne naprave in podobno).

Kamp

Po prihodu v kamp se seznanite s hišnim redom in z navodili, kaj storiti ob požaru. Dobite jih na recepciji.

Preverite, kje v kampu so nameščeni gasilniki in hidranti s poltogo cevjo.

Prostor pred šotorom, počitniško prikolico in avtodomom očistite gorljivih snovi (iglice, suha trava, storži in podobno).

Šotori, počitniške prikolice in avtodomi so narejeni iz gorljivih materialov. Tudi predmeti, kot so spalne vreče, brisače in obleke, hitro zagorijo.

V šotoru ne kuhajte. Pri postavitvi štedilnika/kuhalnika upoštevajte varno razdaljo od šotora, počitniške prikolice oziroma drugih gorljivih snovi.

Med pripravo hrane naj bo štedilnik/kuhalnik ves čas pod nadzorom. Ko prenehate kuhati, ga ugasnite.

Za razsvetljavo ne uporabljate sveč. Uporabljajte svetila na baterije, plin, elektriko ali sončno energijo (solarna svetila).

Žar kurite le na urejenih mestih, ki so v kampu določena in označena. Kurišče mora biti obdano z negorljivim materialom, prostor okoli njega pa očiščen vseh gorljivih snovi. Ogenj mora ves čas nadzorovati odrasla oseba. Po končanem kurjenju ogenj popolnoma pogasite. Ob močnejšem vetru ali močnejših sunkih vetra ne kurite, če pa ste že začeli, takoj prenehajte in ogenj pogasite.

V počitniško prikolico in avtodom namestite ustrezen javljalnik požara oziroma javljalnik ogljikovega monoksida, gasilnik ali požarno odejo.

Plovila

Po prihodu v marino se seznanite s hišnim redom, z načrtom evakuacije in navodili, kaj storiti ob požaru. Dobite jih na recepciji.

Preverite, kje v marini se nahajajo gasilniki in hidranti s poltogo cevjo.

Čeprav ste na vodi, je tudi na plovilih nevarnost požara velika, saj so narejena iz gorljivih snovi.

Če lahko na plovilu kuhate, upoštevajte preventivne ukrepe za preprečitev požara.

Bodite previdni pri kajenju.

Redno vzdržujte napeljave na plovilu.

Iz bližine motorja odstranite gorljive snovi in vnetljive tekočine, ki bi se lahko zaradi toplote, ki jo oddaja motor, vnele.

Ko točite gorivo, ne kadite.

Na večje plovilo namestite ustrezen javljalnik požara oziroma javljalnik ogljikovega monoksida, gasilnik ali požarno odejo.

Če ste na križarjenju, upoštevajte varnostna navodila in prepovedi glede kajenja. Udeležite se vaje evakuacije.

 

Po vrnitvi z dopusta

Preverite delovanje javljalnikov požara in ogljikovega monoksida. Več: Javljalniki

 

Preživljanje prostega časa doma in zabave

Tudi ko preživljate prosti čas doma ali organizirate zabave in praznovanja, ne pozabite na požarno varnost. Več: Požar v objektu

Zabave na prostem

Ob zabavah na prostem, kjer je odprt ogenj (sveče, bakle, žar, kurišče in podobno), naj ogenj ves čas nadzoruje odrasla oseba. Po končani zabavi ugasnite sveče in bakle ter pogasite ogenj na žaru in kurišču.

V bližini ognja pazite na otroke in hišne ljubljenčke.

Če kurite na prostem, upoštevajte morebitne razglase požarne ogroženosti naravnega okolja. Kurišče mora biti obdano z negorljivim materialom, prostor okoli njega pa očiščen vseh gorljivih snovi. Ogenj mora ves čas nadzorovati odrasla oseba. Po končanem kurjenju ogenj popolnoma pogasite. Ob močnejšem vetru ali močnejših sunkih vetra ne kurite, če pa ste že začeli, takoj prenehajte in ogenj pogasite. Več: Kako ravnamo ob požaru v naravi, Napotki za kurjenje kresov

Vedno imejte pripravljen gasilnik, vedro z vodo, cev za zalivanje ali druga sredstva, s katerimi lahko pogasite začeten požar.

Če gostje kadijo, določite varno mesto za kajenje. Zagotovite dovolj pepelnikov iz negorljive snovi. Po končani zabavi preglejte blazine na vrtnem pohištvu in koše za odpadke, če morebiti med njimi ni tlečih ogorkov.

Pirotehnične izdelke uporabljajte po navodilih proizvajalca in skladno s predpisi. Več: Varna uporaba pirotehničnih izdelkov

Zabave v stanovanju

Pri prazničnih okrasitvah za božič, novo leto, rojstne dneve, noč čarovnic in podobno se požarna varnost doma ne sme zmanjšati.

Dom okrasite z okraski, ki so narejeni iz težje gorljivih snovi.

Preden namestite lučke, preglejte kable in ne preobremenjujte vtičnic. Več: Požar na gospodinjskih napravah

Sveče naj stojijo na trdni in negorljivi podlagi, na primer v negorljivem svečniku. Ne postavljajte jih na prepih ali v bližino gorljivih snovi. Sveče naj nikoli ne gorijo brez nadzora. Postavite jih tako, da jih otroci in hišni ljubljenčki ne bodo dosegli. Po končani zabavi sveče ugasnite. Več: Varna uporaba sveč

Pri izbiri, postavitvi in okrasitvi novoletne smreke upoštevajte navodila, s katerimi lahko preprečite požar. Več: Požarna varnost med božičnimi in novoletnimi prazniki

Pazite na dogajanje v kuhinji. Prižganega štedilnika, pečice, grelnika vode, fondija, opekača in drugih naprav, v katerih pripravljate hrano, ne puščajte brez nadzora.

Če gostje kadijo, določite varno mesto za kajenje. Zagotovite dovolj pepelnikov iz negorljive snovi. Po končani zabavi preglejte blazine na sedežnih garniturah in koše za odpadke, če morebiti med njimi ni tlečih ogorkov.

Če so na zabavi prisotni otroci, pospravite predmete, ki lahko povzročijo požar (sveče, vžigalice, vžigalnike in podobno). Poskrbite, da se otroci ne igrajo preblizu kamina ali peči. Pred prižgan kamin namestite varnostni zaslon.

Poskrbite za varnost hišnih ljubljenčkov. Preprečite, da bi grizli kable, prevrnili sveče in podobno, saj lahko tako povzročijo požar.

 

Otroci in počitnice

Počitnice otrokom prinašajo veselje in zabavo, več pa je tudi priložnosti, da pride do požara.

Če so otroci med počitnicami sami doma, jih poučite o nevarnosti ognja, vzrokih za nastanek požara in preventivnih ukrepih ter o tem, koga poklicati, če zagori. Poučite jih o številki 112, saj je pomembno, da jo poznajo tudi otroci in da znajo nanjo poklicati.

Pogovorite se, kako se lahko ob požaru varno evakuirajo. V pomoč so vam lahko vsebine za otroke (zgodbe, zgibanke, plakati, didaktične igre). Več: Vsebine za otroke in mladino, Namizne didaktične igre, Ježkova hiša

Pospravite predmete (sveče, vžigalice, vžigalnike in podobno), ki lahko povzročijo požar, če bi se otroci igrali z njimi.

 

Starostniki, gluhe in naglušne, slepe in slabovidne, gluhoslepe ter gibalno ovirane osebe

Ob načrtovanju vašega prostega časa pomislite tudi na osebe, ki se težje gibljejo, slabše slišijo, vidijo, so pozabljive in podobno in bodo med vašo odsotnostjo ostale same doma.

Z njihovimi potrebami poučite osebe, ki jim bodo med vašo odsotnostjo pomagale.

 

Klic na številko 112

Več: Klic na številko 112

 

Vir: Besedilo je pripravljeno na podlagi določb predpisov, standardov, priporočil in drugih vsebin objavljenih na spletnih straneh ministrstev, služb, organizacij in podobno:

Dostopnost