Aktualno

Oktober - mesec požarne varnosti v letu 2022

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

5.10.2022

V letu 2022 je tema projekta preprečitev požara na baterijah in poteka pod sloganom "Tudi baterije lahko zagorijo. Preprečite požar baterij".

V vsakdanjem življenju se povečuje uporaba naprav z litij-ionskimi baterijami. Najdemo jih v mobilnih telefonih, prenosnih in tabličnih računalnikih, predvajalnikih glasbe, fotoaparatih, kamerah, igračah, orodju, invalidskih vozičkih, radijsko vodenih modelih, brezpilotnih zrakoplovih (dronih) in podobno. Vsako leto vse več uporabnikov za prevoz uporablja prevozna sredstva na električni pogon (električna vozila, električna kolesa, električne skiroje in podobno), ki jih prav tako poganjajo baterije.

Litij-ionske baterije lahko shranijo več energije kot navadne baterije ter se lahko znova polnijo.

Vzroki za nastanek požara

Najpogostejši vzroki za požar litij-ionskih baterij so:

  • nepravilno polnjenje (predolgo polnjenje, uporaba nezdružljive oprema, neupoštevanje navodil proizvajalca),
  • mehanske poškodbe (padec, udarec, stiskanje, prometne nesreče),
  • neustrezno shranjevanje (izpostavljenost visoki ali zelo nizki temperaturi, vlagi),
  • nekakovostni materiali,
  • tehnične okvare in podobno.

Navodila za preprečevanje požara litij-ionskih baterij

Litij-ionske baterije so ob ustrezni uporabi varne, vendar je pri njihovi uporabi, polnjenju in shranjevanju potrebna previdnost.

Naprav z litij-ionskimi ali litij-ionskih baterij:

  • ne poškodujte,
  • ne odpirajte,
  • ne stiskajte,
  • ne izpostavljajte padcem in
  • po njih ne udarjajte.

Večkrat preverite stanje kabla, polnilnika, polnilne postaje in kontaktov. Če so poškodovani, jih ne uporabljajte. Zamenjajte jih z originalnimi rezervnimi deli. Igrače in orodje, ki ga napajajo litij-ionske baterije, so med igro in uporabo pogosteje izpostavljeni mehanskim poškodbam.

Pri padcu z električnim kolesom, električnim skirojem ali v prometni nesreči se lahko baterija poškoduje, zato po padcu ali nesreči preverite zunanje stanje baterije. Mehanske poškodbe lahko kasneje povzročijo požar (zaradi poškodbe vlažen zrak prodre v notranjost ohišja baterije, kar izzove kemične reakcije in posledično požar).

Shranjevanje

Naprave z litij-ionskimi baterijami ali litij-ionske baterije naj bodo zaščitene pred mehanskimi poškodbami in vremenskimi vplivi. Shranjujte jih na sobni temperaturi. Ne izpostavljajte jih vlagi, zelo visokim ali nizkim temperaturam in neposredni sončni svetlobi. V njihovi bližini naj ne bo vnetljivih in gorljivih snovi. Hranite jih izven dosega majhnih otrok in domačih živali. Nove baterije hranite v originalni embalaži.

Odlaganje

Iztrošene naprave z litij-ionskimi baterijami ali litij-ionske baterije predstavljajo nevaren odpadek, zato jih odložite v namenske zabojnike, ki so namenjeni zbiranju odpadnih baterij, ali jih oddajte v zbirno-reciklažne centre. Pred tem kontakte baterij zaščitite z izolirnim trakom.

Polnjenje

Polnjenje litij-ionskih baterij lahko poteka na dva načina. Baterija se lahko polni neposredno, prek polnilnega kabla, ki se priključi neposredno na napravo, v nekaterih primerih pa se lahko baterija odstrani iz naprave in polni na posebnem polnilniku.

Ob uporabi in polnjenju naprav z litij-ionskimi baterijami ali litij-ionskih baterij upoštevajte navodila proizvajalca. Uporabljajte le baterijo, polnilni kabel, polnilnik in polnilno postajo, ki jih je priložil proizvajalec.

Upoštevajte čas, ki je predviden, da se baterija napolni. Ko je baterija polna, je treba končati postopek polnjenja. Ob daljšem polnjenju je možno pregrevanje in nastanek požara, pa tudi življenjska doba baterija se s tem zmanjšuje.

Med polnjenjem naprava, polnilnik, polnilna postaja ne smejo biti pokriti ali založeni, da se lahko oddvaja nastala temperatura. Iz bližine odstranite predmete, ki bi se lahko zaradi pregrevanja vneli.

Določite mesta, kjer boste polnili naprave z litij-ionskimi baterijami. V prostorih, kjer polnite te naprave, razmislite o namestitvi javljalnika dima. Naprav z litij-ionskimi baterijami ne polnite na postelji ali sedežni garnituri. Med polnjenjem ne preobremenjujte vtičnic.

Naprave z litij-ionskimi baterijami ali litij-ionskih baterije polnite le, ko ste prisotni in jih večkrat preverite. Ne polnite jih ponoči. S polnjenjem prenehajte če:

  • zaznate pekoč vonj ali vonj po zažganem,
  • se pojavi dim,
  • se naprava, baterija, polnilnik in polnilna postaja pregrevajo,
  • baterija spreminja obliko (se napihne),
  • iz baterije izteka tekočina in podobno.

V ustanovah, kjer so v uporabi invalidski vozički na električni pogon, teh ne polnite in ne shranjujte na evakuacijskih poteh.

Gašenje

Požar na litij-ionskih baterijah je težko pogasiti. Pride lahko tudi do eksplozij posameznih baterijskih celic. Pomembno je hlajenje.

Če zagori naprava z litij-ionsko baterijo:

  • napravo oziroma polnilnik izklopite iz električnega omrežja,
  • umaknite gorljive in vnetljive predmete, ki so v bližini,
  • za gašenje uporabite gasilnik ali priročna gasilna sredstva (vodo, požarno odejo, zemljo, pesek in podobno).

Požar gasite le, če je še v začetni fazi in gašenje za vas ne predstavlja nevarnosti. Če ocenite, da ga ne boste mogli pogasiti, pokličite na številko 112. Če je treba, se evakuirajte.

Če zagori vozilo na električni pogon:

  • ga ugasnite,
  • odstranite elektronski ključ,
  • se umaknite na varno razdaljo,
  • pokličite na številko 112 in poudarite, da gori vozilo na električni pogon, povejte tudi tip vozila,

počakajte do prihoda gasilcev in upoštevajte njihova navodila.

Besedilo je nastalo v projektu Oktober – mesec požarne varnosti. Pri pripravi besedila so sodelovali Ministrstva za obrambo – Uprava RS za zaščito in reševanje, Gasilska zveza Slovenije, Slovensko združenje za požarno varstvo in Združenje slovenskih poklicnih gasilcev.

Datoteke

Zgibanka


Dostopnost