Aktualno

Obvestilo o zbiranju pobud za spremembe v Občinskem prostorskem načrtu

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Občinska uprava, 18.4.2024

Občina Dol pri Ljubljani obvešča, da bo v drugi polovici letošnjega leta začela zbirati pobude za postopek sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta Občine Dol pri Ljubljani. Zainteresirane lastnike zemljišč, občane Občine Dol pri Ljubljani ter druge fizične in pravne osebe obveščamo, da lahko predložijo svoje pobude oziroma predloge. Zbiranje pobud bo potekalo do vključno 30. 9. 2024.

Pobuda mora biti oddana na obrazcu Pobuda za spremembo namenske rabe prostora, ki je dostopen na spletni strani Občine Dol pri Ljubljani (https://www.dol.si/sl/documents/obrazci-in-vloge/) in v prostorih sprejemne pisarne Občine Dol pri Ljubljani.

Pobudo lahko vloži lastnik zemljišča, pooblaščenec lastnika zemljišča (priložiti mora pooblastilo) ali vsi solastniki zemljišča v primeru solastništva. Zbirajo se tudi pobude za spremembe podrobnih določil in spremembe podrobne namenske rabe. Pobude, ki bodo prispele po 30. 9. 2024, ne bodo obravnavane v tem postopku. Izpolnjen obrazec s prilogami pošljite na naslov Občina Dol pri Ljubljani, Dol pri Ljubljani 18, 1262 Dol pri Ljubljani ali po elektronski pošti na naslov obcina@dol.si. Pobudo lahko oddate tudi osebno na občini v času uradnih ur.

V primeru pomanjkljive pobude bodo pobudniki pozvani k dopolnitvi ali pojasnitvi. Vsi, ki boste pobude oddali do 30. 9. 2024 ali ste pobudo že oddali, boste naknadno prejeli poziv za plačilo takse. Višina takse za obravnavo pobud je določena v skladu s 120. In 139. členom Zakona o urejanju prostora – ZureP-3 (Uradni list RS, št. 199/21, 18/23 – ZDU-1O, 78/23 – ZUNPEOVE in 95/23 – ZIUOPZP) ter Odlokom o določitvi takse za obravnavo zasebnih pobud za spremembo namenske rabe prostora v OPN in nadomestila stroškov lokacijske preveritve v občini Dol pri Ljubljani.

Taksa za spremembo osnovne namenske rabe prostora znaša 120,00 EUR, za spremembo podrobnejše namenske rabe prostora 60,00 EUR, za spremembo namenske rabe v primarno rabo (v kmetijska, gozdna in vodna zemljišča) pa je taksa opravičena. Plačilo takse ne zagotavlja spremembe namenske rabe zemljišča, temveč le obravnavo ustreznosti pobude z vidika njenega skladanja s temeljnimi pravili urejanja prostora, cilji prostorskega razvoja občine ter pravnimi režimi v prostoru, pa tudi možnostmi opremljanja zemljišča s komunalno opremo in drugo javno gospodarsko infrastrukturo.

Zaradi varovanja kmetijskih zemljišč se pričakuje, da bo v postopku sprejemanja sprememb in dopolnitev OPN, pozitivno rešena le peščica pobud. Poleg tega lahko vložnike pobud za spremembo namembnosti doletijo dodatni stroški (stroški različnih elaboratov), če bo tako zahtevano od nosilcev urejanja prostora.

Pomembno je vedeti, da če občina sprejme določeno pobudo in jo vključi v proces priprave prostorskega akta, to še ne pomeni, da bo usklajena z vsemi nosilci urejanja prostora in rešena pozitivno v končnem sprejetem dokumentu.

Dostopnost