Aktualno

Občina uspešna s prijavo dveh razvojnih projektov

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Občinska uprava, 2.3.2021

2. februarja 2021 so se v Kulturnem domu Dolsko v Dolu pri Ljubljani sestali člani Razvojnega sveta LAS Srce Slovenije. 

Glavna tema srečanja je bila seznanitev s poročilom Ocenjevalne komisije LAS ter potrditev predloga operacij za sofinanciranje, prejetih na 1. Javnem pozivu za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju občin Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji v letu 2020 za sklad EKSRP (Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja). Občina Dol pri Ljubljani je skupaj s partnerji iz različnih sektorjev na razpis prijavila 2 projekta, s pomočjo katerih se bo na Rajhovi domačiji sofinanciralo preureditev pomožnega objekta v sanitarije in letno kuhinjo ter zagotovilo ureditev posestva.

Z operacijo Park življenja bo v lokalnem okolju dosežen napredek na področju oživitve vaškega jedra Dola pri Ljubljani, ki bo skozi zeliščarsko in sadjarsko tradicijo prinesel novo znanje, ozaveščal prebivalstvo in obiskovalce o pomenu odgovornega upravljanja z naravno in kulturno dediščino ter v lokalnem okolju nudil višjo kvaliteto življenja. Občina Dol pri Ljubljani se skupaj s partnerji operacije – Turističnim društvom Dolsko in Sadjarsko-vrtnarskim društvom Tunjice – srečuje z izzivom, kako tradicionalna znanja s področja zeliščarstva in sadjarstva spremeniti v razvojno priložnost.

Na posestvu Rajhove domačije bomo poleg obnove podpornega objekta preko operacije uredili zeliščni vrt in nasadili sadno drevje. Operacija predvideva 24 mesecev dela in se osredotoča se na vzpostavitev pogojev, ki bodo omogočile nemoteno delo in izvedbo aktivnosti, kot so  strokovna predavanja oz. praktične delavnice za vse, ki vas zanima skrb za drevesa, zeliščarsko obarvane izkustvene poučne delavnice in kulinarične delavnice za male in velike, za laike in tiste, ki zeliščarsko-sadjarski tradiciji že nekaj vedo. Izvedli bomo dva tematska sejma (zeliščarskega in sadjarskega) z lokalno ponudbo na stojnicah. Raziskali bomo tudi ljudska izročila in pripravili 50 tradicionalnih receptov ter jih natisnili v knjižico. Med šolskimi počitnicami bomo poskrbeli za animacijo otrok in mladine z izvedbo različnih kulinaričnih delavnic, kot so priprava zeliščnih zvarkov in namazov, peka piškotov, kruha, sadnega peciva, sušenje sadja in zelišč, ter tako poskrbeli za kvalitetnejše preživljanje prostega časa.

Čebelja pravljica povezuje je projekt, ki se osredotoča na čebelarsko dediščino. Občina Dol pri Ljubljani v projektu sodeluje z Čebelarsko zvezo Slovenije, Čebelarskim društvom Dolsko in Gostiščem pri čebelici (Sabina Pirš s.p.). Povezovanje partnerjev bo omogočila oblikovanje in razvoj inovativnega turističnega produkta, ki bo povezal Čebelarski center na Brdu pri Lukovici in Rajhovo domačijo v Dolu pri Ljubljani. Projekt namreč predvideva nadgradnjo čebelarske učne poti za slepe in slabovidne s pomočjo elektronskih tablic pri Čebelarskem centru Slovenije v Lukovici ter obnovitev gospodarskega objekta in postavitev tipičnega slovenskega čebelnjaka s prostorom za počitek (po principu apiterapije) na Rajhovi domačiji v Dolu pri Ljubljani. 

Projekt poleg slepih in slabovidnih naslavlja tudi najmlajše (otroke), ki jim preko igre (iskanje zaklada) in delavnic (izdelava sveče, delo v čebelnjaku) ponudi znanje o pomenu čebele za našo prihodnost. S kulinaričnim pridihom pa krepimo pomen lokalne samooskrbe (podpiramo kmete in druge pridelovalce lokalnih pridelkov). Glavni cilj projekta je oblikovanje inovativnega turističnega programa, ki bo v naše okolje privabil tako slovenske kot tudi tuje goste.

»Splošno mnenje Ocenjevalne komisije o kvaliteti pripravljenih vlog je bilo zelo dobro. Glede na pretekle javne pozive so vlagatelji tokrat oddali zelo dodelane projektne predloge, kar je bilo razvidno tudi iz visokega točkovanja projektov. Potrjeni projekti so namreč dosegli zelo veliko število točk. Ob pregledu vseh projektnih predlogov se je ugotovilo, da je območje vseh šestih občin LAS zastopano v projektih« so zapisali na spletni strani LAS Srce Slovenije.

Kot upravičenec je bila Občina Dol pri Ljubljani o odločitvi Ocenjevalne komisije in Razvojnega sveta LAS obveščena o potrditvi obeh prijavljenih projektov. Potrjeni projekti bodo v nadaljevanju poslani v pregled in potrditev še na Agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARSKTRP), z izvajanjem infrastrukturnega dela pa pričnemo še pred poletjem. 


Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.

Fotogalerija

Predlog ureditve Rajhove domačije
Predlog ureditve Rajhove domačije
Predlog ureditve Rajhove domačije
Predlog ureditve Rajhove domačije
Dostopnost