Aktualno

Občina Dol pri Ljubljana do učinkovitejšega prometa s pripravo celostne prometne strategije

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

15.4.2024

V Občini Dol pri Ljubljani se zavedamo vpliva prometa na okolje in na naš vsakdan. Učinkovito urejen promet odpira možnosti oblikovanja občanom prijaznejšega okolja in bistveno izboljšuje kakovost življenja v občini.

Ključni korak v tej smeri je priprava občinske celostne prometne strategije (OCPS). Za njeno izdelavo je bil na javnem razpisu izbran konzorcij strokovnih ekip Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR), Inštituta za politike prostora (IPoP) in Ljubljanskega urbanističnega zavoda (LUZ).

Strategijo boste lahko aktivno sooblikovali tudi občanke in občani. Vsi, ki bi se želeli pogovarjati o prometu v naši občini ter prispevati svoje mnenje ali predloge, boste imeli za to v tem letu veliko priložnosti. Povabili vas bomo k sooblikovanju vizije, kakšne občine si želimo v prihodnje, k opredelitvi izzivov in ukrepov. Potekale bodo delavnice in javne razprave, izvedenih pa bo tudi več anket. Tako bomo lahko oblikovali strategijo, ki bo skladna s stroko, obenem pa bo upoštevala potrebe celotne skupnosti.

S pomočjo OCPS bomo naslovili številne izzive na področju prometa, s katerimi se soočamo v Dolu pri Ljubljani. Z zmanjšanjem motornega prometa in emisij bomo prispevali k čistejšemu okolju ter manjši porabi omejenih virov energije. Vsem, ki si tega želijo pa bomo omogočili izbiro aktivnega življenjskega sloga tudi na vsakdanjih poteh.

Izdelavo OCPS sofinancira Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo s sredstvi evropske kohezijske politike. Izdelana OCPS je tudi pogoj za pridobitev javnih sredstev, ki bodo dodeljena za izvedbo ukrepov na področju trajnostne mobilnosti.

Prvo javno razpravo načrtujemo že spomladi, vabilo pa bo objavljeno na občinski spletni strani. Zaželena je čim večja udeležba, saj želimo oblikovati prometno strategijo, ki bo odražala raznolike želje in potrebe občank in občanov.

Dostopnost