Aktualno

Kolesarski tečaj na koloparku

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Občinska uprava, 9.3.2021

Kolesarsko društvo Rajd se ukvarja z vzgojo otrok in mladine v kakovostni in vrhunski šport v gorskem in BMX kolesarstvu. Atraktivnost teh disciplin in društvo s svojim dobrim delom pritegneta vsako leto več mladih, ki si želijo športnega udejstvovanja, druženja in tekmovanj.

Poleg rednih treningov in vadb, ki jih društvo ponuja, veliko energije in pozornosti namenjamo predvsem promociji kolesarstva in gibanja na splošno. Z različnimi programi, ki jih izvajamo, bi radi čim večjemu krogu ljudi pokazali, da je kolesarstvo zelo zanimiv, zabaven, predvsem pa varen šport, če se ga lotimo pravilno.

Na poligonih kot so Koloparki se lahko že otroci od 2 leta naprej učijo osnovnih kolesarskih veščin, ki jih kasneje na teh istih poligonih tudi nadgrajujejo. Ta osvojena znanja so neprecenljiva, ko se vključijo v cestni promet ali se odločijo za vožnjo po terenu z gorskim kolesom. Program, ki je natančneje opisan v nadaljevanju, največ poudarka daje predvsem razvoju osnovnih tehnik in spretnosti na kolesu.

 

PROGRAM KOLESARSEGA TEČAJA NA KOLOPARKU

Tehnika je tisti element kolesarjenja, ki nam v najširšem pomenu besede omogoča, da se s kolesom peljemo varno – bolj izpiljeno tehniko kot imamo, lažje in varneje lahko kolesarimo, naj bo to po cesti ali po terenu.

Pumptrack poligoni ali Koloparki so zelo primerni za osvajanje osnovnih tehnik kolesarjenja in razvoj zgoraj omenjenih gibalnih sposobnosti. Ker so primerni za vse starostne kategorije, tako začetniku kot že izkušenemu kolesarju predstavljajo odličen trening in zabavo. Pumptrack poligon je sestavljen iz asfaltiranih grbin (kuclov) in nagnjenih zavojev (band), ki so med seboj ritmično povezani v krožno celoto. Razgibanost poligona tako omogoča zabavno, a varno športno izkušnjo tudi na manjših površinah.

Pumptrack poligone odlikuje  inovativen način poganjanja, kjer za premikanje ne uporabljamo pedal ali odrivanja, temveč se po grbinah gibamo s premikanjem težišča telesa (s »pumpanjem«) in iz kroga v krog pridobivamo na hitrosti. Tako pri vzpenjanju na grbino kolo razbremenimo, ob spustu z grbine pa ponovno obremenimo. Ker je tovrsten način gibanja fizično intenziven, omogoča tako vadbo najmlajših kot tudi vrhunskih športnikov, saj vožnja po njih krepi razvoj ravnotežja in koordinacije, kar je pomembno predvsem za razvoj motoričnih sposobnosti otrok in mladine. Na takšnem poligonu tako izboljšamo koordinacijo gibanja na kolesu, pridobimo na kondiciji in se hkrati zabavamo.

Glavni cilj programa: izboljšati kolesarsko znanje učencev in s tem povečati njihovo varnost na terenu in v cestnem prometu. Program je namenjen osnovnošolcem. 

 

ORGANIZACIJA

Mesto izvedbe: Kolopark Dol pri Ljubljani.

Čas trajanja: 3 ure (prvi termin je predviden za 31. marec od 16.00 do 19.00).

 

Število udeležencev: max.: 8 (minimalno število prijav za izvedbo tečaja je 6).

Starostna omejitev: tečaj je namenjen osnovnošolcem v občini Dol pri Ljubljani.

Oprema: lastno kolo (najbolj primerna so BMX ali gorska kolesa), ki mora biti tehnično brezhibno (delujoče zavore, polne gume) in čelada. Priporočamo, da se udeleženci programa udeležijo v športni opremi.

Prijava: Spletni obrazec za prijavo

Cena tečaja:  30 EUR/osebo, od tega OBČINA DOL PRI LJUBLJANI SOFINANCIRA POLOVICO IZVEDBE TEČAJA*

*cene vključujejo DDV

 

VSEBINA PROGRAMA IN IZVEDBA

Po uvodnem zboru in razlagi navodil, sledita ogrevanje in zabavne igre na kolesu.

V prvem delu tečaja udeleženci spoznajo in osvojijo osnovne tehnične elemente, ki so potrebni za varno kolesarjenje na Koloparku.

V drugem delu tečaja skupina svoje znanje nadgrajuje na poligonu in hkrati spoznava pravilno uporabo Koloparka oziroma pravil, ki veljajo na poligonu. Glede na predznanje vadečih se lahko doda še učenje naprednih tehnik, ki vključuje vožnjo po zadnjem kolesu čez grbine in skoke.

Dostopnost