Aktualno

Jeseni prihajajo brezplačne zeliščarske, sadjarske in medene aktivnosti za vse generacije

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Občinska uprava, 25.8.2022

V okviru LAS projektov Park življenja in Čebelja pravljica povezuje, sofinanciranih iz EKSRP sklada, bo občina Dol pri Ljubljani od oktobra dalje organizirala vrsto predavanj, izobraževalnih delavnic in tematskih sejmov. Vse aktivnosti bodo za občane brezplačne.

V sklopu omenjenih projektov smo že adaptirali podporni objekt na Rajhovi domačiji, kjer je poleg urejenih sanitarij tudi prostor z letno kuhinjo, ki bo ključen za izvajanje delavnic. Jeseni bo urejen tudi prostor pred objektom, ki bo primeren za izvedbo sejmov in manjših prireditev. S projektom Park življenja želimo obuditi tradicionalno znanje o zeliščarstvu in sadjarstvu ter te vsebine spremeniti v razvojno priložnost. Spomladi bomo na Rajhovi domačiji zasadili zeliščni vrt in posadili nekaj avtohtonih medenih vrst sadnega drevja. Projekt Čebelja pravljica povezuje pa poleg novega čebelnjaka spomladi prinaša medeni sejem, prikaze dela v čebelnjaku ter čebelarske delavnice za najmlajše.

Z izvedbami predavanj in delavnic želimo revitalizirati staro mestno jedro Dola pri Ljubljani in tako poskrbeti, da bo vaško jedro na Rajhovi domačiji postala točka druženja, povezovanja in dobre volje med vsemi občani naše občine. Nova znanja bodo udeležencem omogočila prepoznavanje veščin zeliščarstva, sadjarstva in čebelarstva kot vrednoto, ki je potrebna za življenje in delo na vasi.

Število udeležencev na predavanjih in delavnicah je omejeno, zato se je potrebno predhodno prijaviti. Svetujemo vam, da svoje mesto rezervirate že sedaj. Na e-naslov klemen.runtas@dol.si ali tel. št. 01 530 32 40 nam sporočite vaš ime in priimek, katere delavnice/predavanja vas zanimajo, kraj bivanja ter vaš kontakt (elektronski naslov), da vas lahko na prihajajočo aktivnost prijazno opomnimo oz. vam sporočimo, če bodo kakšne terminske ali lokacijske spremembe.

V nadaljevanju vam na kratko predstavljamo vsebine in termine za prihajajoče aktivnosti, predvidena lokacija za vse aktivnosti je posestvo Rajhove domačije v centru Dola pri Ljubljani.

PREDAVANJE: Pridelajmo si zdravo in okusno sadje na domačem vrtu

Kdaj: sreda, 12. 10. 2022, ob 17. uri

Predavatelj: dr. Jan Bizjak, uni. dipl. inž. agr.

Na predavanju bo predstavljeno na kaj vse moramo biti pozorni pri zasnovi, zasaditvi ter kasnejšemu vzdrževanju sadnega drevja in jagodičevja v obhišnem vrtu oziroma travniškem sadovnjaku. Kje kupiti sadike, kako jih posaditi, katere sorte izbrati, koliko in s čim jih gnojiti ter kako se izognit škodljivcem in boleznim, bodo glavne tematike uvodnega sadjarskega predavanja.

SREČANJE ČEBELARJEV ČD DOLSKO

Kdaj: sobota, 15. 10. 2022

Čebelarsko društvo Dolsko vabi vse člane in občane na vsakoletno srečanje. V okviru dogodka si boste lahko ogledali čebelnjak na Rajhovi domačiji, se udeležili strokovnega predavanja, poskusili različne vrtce medu, za najmlajše pa bodo pripravili praktične delavnice.

DELAVNICA: Otroška čajanka

Kdaj: sreda, 26. 10. 2022, ob 17. uri

Izvajalka: Sabina Grošelj, Vrt zdravilnih rastlin

Otroška čajanka je delavnica, ki je v prvi vrsti namenjena najmlajšim. Otroci bodo preko interaktivne delavnice spoznali zelišča, ki pomagajo pri raznih tegobah. Zelišča bodo lahko poskusili v obliki napitkov, čajev in okusnih namazov!

SADJARSKI SEJEM in RAZSTAVA JABOLK

Kdaj: sobota, 5. 11. 2022, od 10. do 13. ure

Na sejmu se bodo predstavili lokalni in okoliški ponudniki prehranskih pridelkov in obrtniških izdelkov. Ob 10. uri ste vabljeni na posebno delavnico »Prepoznavanje in degustacija starih in novih na škrlup odpornih sort jabolk«. Jabolko je kralj sadežev, saj pri nobeni sadni vrsti ne boste našli tako široke palete okusov in arom na eni ter tako obsežne uporabnosti na drugi strani. Okus sadeža poleg občutljivosti in odpornosti sorte predstavlja najpomembnejši dejavnik pri izboru oziroma nakupu sadik sadnih dreves, ki jih vključimo v svoj domač sadni vrt. Vabljeni na zanimivo in okusno vodeno razstavo pod vodstvom dr. Jana Bizjaka na kateri boste s pomočjo degustacije jabolk lažje oblikovali seznam sadik zaželenih jablan na vašem vrtu oziroma sadovnjaku.

PREDAVANJE: Stare sorte travniških sadovnjakov – zapuščina preteklosti, bogastvo prihodnosti

Kdaj: sreda, 23. 11. 2022, ob 17. uri

Predavatelj: dr. Jan Bizjak, uni. dipl. inž. agr.

Zlata parmena, carjevič, gorenjska voščenka, jonatan, krivopecelj in kosmač so le nekatere izmed starih sort jablan v travniških sadovnjakih. Kdaj jih obiramo in do kdaj jih lahko skladiščimo, katere so njihove dobre in katere malo manj dobre lastnosti ter kje lahko kupimo sadike posameznih sort so le nekatere od tematik, ki se jih bo predavatelj dotaknil na predavanju, marsikatero od okusnih starih sort jabolk pa boste lahko tudi poskusili.

DELAVNICA: Miklavževi piškoti

Kdaj: sreda, 30. 11. 2022, ob 17. uri

Izvajalka: Sabina Grošelj, Vrt zdravilnih rastlin

Delavnica peke prazničnega peciva je namenjena najmlajšim. Preizkusili se bodo v peki Miklavževih piškotov in drugih praznično obarvanih prigrizkov. Kot pekovski pomočniki ste na delavnico vabljeni tudi starši, stari starši ali skrbniki.

DELAVNICA z degustacijo: Skrivnostne moči zdravilnih zeli

Kdaj: sreda, 18. 1. 2023, ob 17. uri

Izvajalka: Sabina Grošelj, Vrt zdravilnih rastlin

Delavnica je namenjena prikazu in degustaciji uporabe zelišč v praksi. Ob prijetnem vzdušju boste lahko spoznali tudi skrivnostne moči izbranih zdravilnih zeli in sodelovali pri pripravi različnih zeliščarskih zvarkov, zeliščnega masla in okušali različne vrste zeliščnih soli.

PREDAVANJE: Pravilna rez sadnih rastlin za zdrav in obilen pridelek

Kdaj: sreda, 25. 1. 2023, ob 17. uri

Predavatelj: dr. Jan Bizjak, uni. dipl. inž. agr.

Rez poleg pravilnega gnojenja predstavlja najpomembnejši ukrep za zdravje rastlin in njihovih sadežev. Na predavanju bo s pomočjo nazornega slikovnega gradiva prikazana vzgojna, vzdrževalna in pomlajevalna rez široke palete sadnih rastlin in jagodičevja. Predstavljeno bo, kako lahko tudi drevesa, ki so bila mnoga leta napačno negovana, zopet spravimo v rodnost in ponovno ravnovesje in kako le tega tudi dolgoročno ohranimo. Predavanje predstavlja teoretični uvod za delavnico praktičnega prikaza rezi, kjer boste ukrepe lahko spoznali tudi v praksi.

PREDAVANJE: Za vsako bolezen rož'ca raste

Kdaj: sreda, 15. 2. 2023, ob 17. uri

Predavateljica: Jožica Bajc Pivec, Domačija Pivec

Včasih so ljudje zdravilne rastline bolje poznali in jih uporabljali v več namenov. Danes si z njimi krepimo in ohranjamo zdravje, njihove skrite moč pa so utonile v pozabo. Veliko uporabnih možnosti in delček skritih moči zdravilnih rastlin boste udeleženci lahko spoznali na predavanju.

DELAVNICA: Praktični prikaz vzgojne, vzdrževalne in pomlajevalne rezi sadnih rastlin

Predviden termin: sobota, 18. 2. 2023, ob 10. uri

Izvajalec: dr. Jan Bizjak, uni. dipl. inž. agr.

V okviru delavnice bo na posameznih drevesih v sadovnjaku  prikazana vzgojna rez mladih, vzdrževalna rez odraslih in pomlajevalna rez slabše vitalnih oziroma starikavih dreves za široko paleto sadnih dreves in jagodičevja. Opozorjeni boste na najpogostejše napake, ki jih vrtičkarji delajo pri rezi dreves, s čimer porušijo njihovo ravnovesje in padejo v začarani krog bujne rasti in premajhne rodnosti, iz katere v kasnejših letih ne najdejo več izhoda. Prikazano bo, kako lahko ravnovesje zopet vzpostavimo in ga v prihodnjih letih tudi uspešno ohranjamo.

DELAVNICA: Iz korenin rastemo

Predviden termin: sreda, 5. 4. 2023, ob 18. uri

Izvajalka: Jožica Bajc Pivec, Domačija Pivec

S pomočjo priznane zeliščarske bomo na delavnici zasadili nov zeliščni vrt. V visoke grede na Rajhovi domačiji bomo zasadili 300 sadik 30-ih različnih zelišč. Na delavnici se boste v teoriji in praksi spoznali s pridelavo zelišč na prostem, z uporabo orodja in se v praksi naučili pravilno zasaditi zelišča.

PREDAVANJE: Zelišča iz zeliščarkine košare

Kdaj: sreda, 19. 4. 2023, ob 18. uri

Predavateljica: Jožica Bajc Pivec, Domačija Pivec

V mesecu aprilu lahko v naravi že najdemo številne zdravilne rastline. Zeliščarka jih bo nabrala v svojo košaro in vam njihovo uporabo predstavila ob interaktivnem predavanju. Zelišča boste lahko otipali, povonjali, kakšno pa tudi okusili.

MEDENI SEJEM, OTVORITEV ČEBELNJAKA

Kdaj: sobota, 21. 4. 2023, od 10. do 13. ure

Na sejmu se bodo predstavili lokalni in okoliški ponudniki medenih pridelkov in izdelkov. V okviru sejma bodo v sodelovanju z Čebelarsko zvezo Slovenije in Čebelarskim društvom Dolsko organizirane delavnice za otroke in predavanje o pomenu čebele ter čebelarstva za prihodnost.

ZELIŠČARSKI SEJEM

Kdaj: sobota, 13. 5. 2023, od 10. do 13. ure

Na sejmu se bodo predstavili lokalni in okoliški ponudniki zeliščnih pridelkov in izdelkov. V okviru sejma bo organizirana delavnica »Pridi na čaj« pod vodstvom zeliščarke Jožice Bajc Pivec. Na delavnici boste udeleženci spoznali in okusili čajne mešanice za pomoč pri različnih zdravstvenih težavah.

V primeru slabega vremena bodo delavnice, ki so predvidene na prostem, izvedene teden dni kasneje, o čemer vas bomo obvestili na spletni strani občine, prijavljeni pa boste o spremembi obveščeni po elektronski pošti.

 

 

Fotogalerija

Sabina Grošelj
Jožica Bajc Pivec
Jožica Bajc Pivec
Jan Bizjak
Jan Bizjak
Dostopnost