Aktualno

Jejmo boljše – jejmo domače

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Občinska uprava, 16.4.2020

Razglašena epidemija koronavirusa skupaj z varnostnimi omejitvami državnega nivoja so spremenili ustaljeni življenjski ritem, vključno z nakupovalnimi navadami. V času epidemije vznikajo mnoge pobude, ki želijo ljudem omogočiti varen dostop do sveže, lokalno pridelane hrane. Trenutno stanje v Sloveniji je velika preizkušnja za vse in kot odgovor na spremembo načina življenja želimo tudi v Občini Dol pri Ljubljani narediti korak dalje v smeri povečanja ponudbe lokalne hrane za samooskrbo občanov ter vspostaviti zaupanje občanov v naše kmete.

Vzpodbujanje kratkih oskrbnih verig in lokalna hrana sta tudi ena od prioritet skupne kmetijske politike EU in tudi strateška usmeritev razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva. Zakon o javnem naročanju iz leta 2016 omogoča javnim zavodom, da lahko več živil izločijo iz postopkov javnega naročila in jih nabavijo neposredno pri pridelovalcih oz. predelovalcih in da v okviru javnega naročila prednostno upoštevajo živila, ki so v shemah kakovosti, živila, ki so proizvedena po nacionalnih predpisih o kakovosti živil ter živila, ki so trajnostno pridelana in predelana. V Sloveniji pravtako vsako leto (tretji petek v novembru) obeležimo Dan slovenske hrane s katerim ozaveščamo o pomenu in prednostih lokalno pridelane hrane. Osrednji dogodek dneva slovenske hrane je tradicionalni slovenski zajtrk. 

Lokalno trajnostna oskrba z živili predstavlja pomemben delež pridelkov na slovenskem tržišču, ki nimajo prednosti le v kakovosti, temveč zagotavljajo tudi vir hrane in preživetje slovenskemu kmetu in delavcu v živilsko predelovalni industriji. Poleg tega lokalna proizvodnja in lokalna poraba hrane pomembno vpliva na ohranitev in razvoj podeželja ter skladen regionalen razvoj.

Lokalno pridelano sadje in zelenjava lahko kljub na videz manj brezhibnemu videzu kot uvoženo, predstavljata bolj kakovostno, sveže in okusno živilo. Zaradi optimalne dozorelosti ima višjo biološko vrednost. Zaradi krajšega časa med pridelovalcem in potrošnikom ima tudi višjo hranilno vrednost in je manj obremenjena s sredstvi za podaljševanje svežine. Hranilna vrednost plodu namreč začne padati, ko je plod odrezan od svojega vira hrane ter vode in mora zaradi tega začeti uporabljati lastna hranila.

Spodbujanje lokalnih ponudnikov je sedaj ključnega pomena in je pravi čas, da stopimo skupaj. Člani civilne zaščite skupaj s občinsko upravo občine Dol pri Ljubljani že od marca dalje sestavljamo in dopolnjujemo seznam lokalnih pridelovalcev, pri katerih lahko občanke in občani nakupite domače pridelke in izdelke. Bazo podatkov o možnosti kupovanja doma pridelane hrane želimo posodobiti in dopolniti ter tako kmetom omogočiti, da brezplačno predstavite ponudbo svoje kmetije in tako povečate neposredno prodajo na kmetiji in hkrati potrošnikom omogočiti nakup lokalno proizvedene hrane neposredno v lokalnem okolju.

V kolikor imate tudi vi na domu ponudbo kmetijskih izdelkov in pridelkov, nam na cz@dol.si sporočite telefonsko številko, na katero vas lahko pokličemo. Podatke lahko pripravite tudi na priloženem obrazcu. Vsi ponudniki bodo objavljeni v naslednji številki občinskega glasila Pletenice ter dodani na seznam objavljen na spletni strani Občine.

Dostopnost