Aktualno

Dostava mask v gospodinjstva - dodatno pojasnilo

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Civilna zaščita, 3.4.2020

Včeraj in danes na dom dobivate maske izdelane iz Airlaid servietov. Kot smo že pojasnili v Sloveniji trenutno ni mogoče takoj dobiti ustreznih elastičnih vrvic, vendar verjamemo, da imate doma kakršne koli primerne elastične ali navadne vrvice, ki jih namestite skladno s priloženimi navodili. Ob tem naj poudarimo, da bo Občina zaščitne maske med občane razdelila dvakrat. Vsakič po dve maski.

Prvič razdeljujemo ta teden maske, za katere je uporabljen AirLaid papir. Papir je visokoobstojen in  ima certifikat NIJZ za primernost uporabe za zaščitne maske (povezava: www.seti.si/zascitne-maske). To prakso trenutno izvaja večina občin v Sloveniji, ker je material vsem podarilo podjetje Seti d.o.o. iz Kranja, medicinskih mask pa ni mogoče kupiti, oziroma so cene izjemno oderuške. Občini Dol pri Ljubljani je podjetje Seti d.o.o. podarilo 6.000 kosov. Maske so namenjene kot prehodne maske, dokler ne uspemo razdeliti novih.

Verjemite, da smo želeli maske razdeliti že v začetku tedna skupaj z elastičnimi vrvicami. Žal elastičnih vrvic ni mogoče dobiti nikjer v Sloveniji do torka prihodnjega tedna (kar je seveda prepozno), zato smo upali, da ima večina občank in občanov primerne vrvice doma, pri čemer si lahko priredite tudi dolžino. Navodila smo priložili, papir ustrezno zložili in ga preluknjali. Te maske bodo zagotovo zdržale kar nekaj časa, če se jih dezinficira z namakanjem v vreli vodi, kot je priloženo v navodilu. Zavedamo se, da ste nekateri pričakovali več, a žal pričakovanj ne moremo takoj izpolniti.

Drugič bomo razdeljevali maske prihodnji teden. Te maske so šivane iz bombažnega satena, opremljene z elastičnimi vrvicami in ojačitvijo za nosni koren. Navodila za regeneracijo bodo prav tako priložena. Maske šivajo prostovoljke brezplačno že tretji dan. Šivanje poteka po načrtu, tako da bomo z razdeljevanjem res začeli prihodnji teden.

Komercialnih mask ni mogoče dobiti, oziroma so cene mask zelo oderuške. Tega oderuštva občina ne želi spodbujati, zato smo se odločili za šivanje lastnih mask. Znanje v občini imamo, material smo kupili po zmerni in običajni ceni, voljo pa ima več kot 25 prostovoljk in prostovoljcev, ki delajo od 7 zjutraj do osmih zvečer. Edino kar nas stiska je torej čas, ker vemo, da bi občani maske želeli takoj in to medicinske. 

Dostopnost