Aktualno

Danes praznujeta občini Dol pri Ljubljani in Moravče

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

23.3.2020

Kljub izrednim razmeram in ukrepom zaradi novega koronavirusa sta se simbolično srečala župana občin Dol pri Ljubljani in Moravče, saj danes obe praznujeta občinski praznik.

Srečanje je potekalo v Zagorici, pred rojstno hišo Jurija Vege, kjer sta pred spomenik župana simbolično položila venca. Poudarila sta, da bo sodelovanje občin še naprej tesno in izrazila željo po skupnih projektih, kamor spada tudi ohranjanje prepoznavnosti dosežkov našega največjega matematika Jurija Vege.

Županoma so se pridružili tudi podžupanja občine Dol pri Ljubljani Nika Rovšek, gospodar Vegove rojstne hiše Jože Pokovec in direktor občinske uprave Moravče, Igor Kenda.

Čestitke ob občinskem prazniku!

Drage občanke in občani prejmite moje čestitke ob občinskem prazniku, ki ga praznujemo danes, 23. marca. Hkrati danes praznujemo še eno prelomnico in sicer 25-letnico obstoja Občine Dol pri Ljubljani, dežele Jurija Vege. V počastitev praznikov je bila načrtovana slavnostna prireditev in več spremljajočih kulturnih in športnih dogodkov, ki so žal zaradi trenutnih razmer v državi odpadli. Navada je, da se ob prazniku občine poklonimo našemu velikemu sokrajanu, matematiku Juriju Vegi. Prav je, da ohranjamo našo kulturno dediščino in se spominjamo velikih ljudi, ki so pomembno zaznamovali naš življenjski prostor. Še posebno se mi zdi v očeh sodobnega časa pomemben njegov prispevek v izobraževanju in znanosti, ki lahko pomenita vodilo in navdih vsem bodočim generacijam s ciljem zagotovitve  napredka in blaginje naslednjim rodovom.

Vaš župan Željko Savič


Kdo je bil Jurij Vega?

Leta 1754 se je v vasi Zagorica pod Murovico rodil Jurij Vega (umrl leta 1802 v Nussdorfu pri Dunaju). Znameniti matematik, strateg in topniški strokovnjak je ponesel ime domačih krajev v širni svet. Njegova rojstna hiša je zgorela ob požigu vasi med 2. svetovno vojno, v sedanji hiši pa sta spominska soba in stalna razstava. Po njem smo občino Dol pri Ljubljani ponosno poimenovali tudi Dežela Jurija Vege.

Bil je najslavnejši slovenski matematik preteklih stoletij. Temeljni prispevek k svetovni znanosti, ki ga priznava ves svet, je izpopolnitev točnosti in uporabnosti logaritmov kot računskega pripomočka vse do sredine 20. stoletja. Najpopolnejši je veliki desetdecimalni latinsko nemški logaritmovnik (Thesaurus logarithmorum completus – Vollständige Sammlung grösserer logarithmisch – trigonometrischer Tafeln), ki je izšel leta 1794. Po uporabi in pomenu tudi druga njegova dela presegajo prvotni namen, to je podporo pri poučevanju matematike. Njegovi učbeniki so doživeli številne (po)natise in prevode v druge jezike. Posebej je treba poudariti, da Vega velja za začetnika znanstveno utemeljene balistike. Pisal je tudi poljudne in znanstvene razprave. Med temi velja omeniti članek, ki ga je natisnila znanstvena akademija v Sankt Peterburgu, in sicer o številu pi, ki ga je izračunal na 140 decimalk. Razprava o sferoidnem preoblikovanju zemeljske krogle zaradi vrtenja je izšla leta 1798 v Erdfurtu, o problemu gibanja telesa po jašku, skopanem skozi sredino zemlje, leta 1800 na Dunaju, leto za tem pa še razprava o računanju mase planetov. Vega je med prvimi zunaj Francije populariziral francoski enotni desetiški merski sistem.

23. marca, na njegov rojstni dan, praznujemo občinski praznik. Dežela Jurija Vege je blagovna znamka v razvoju, ki povezuje različne turistične in druge akterje v občini Dol pri Ljubljani s težnjo, da bi povezala tudi nekoliko širše območje tja do Moravč. Znamka gradi na osebnosti svetovnega slovesa, Juriju Vegi. Pod imenom Dežela Jurija Vege se v zadnjih letih uspešno promovirajo posamezne prireditve, tematske poti, interesne skupine in podobno.

Fotogalerija

Dostopnost