Aktualno

Dan sajenja medovitih rastlin

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Čebelarska zveza Slovenije, 19.3.2024

Spoštovane občanke in občani,

Čebelarska zveza Slovenije vabi, da se jim pridružite ob dnevu sajenja medovitih rastlin ''»Osončimo« Slovenijo z najmanj 2 milijona »sončkov« v obliki sončnic''.

V pričakovanju »Dneva sajenja medovitih rastlin« vas vabijo, da se pridružite tej čudoviti akciji, ko lahko vsak izmed nas prispeva k bolj cvetoči naravi.

Leto 2024 naj bo leto, ko vsak Slovenec posadi eno sončnico, s tem pa omogočimo 2 milijona cvetov za dragocene čebele in ostale opraševalce! Skupaj smo si zadali ta cilj, ki ga podpirajo čebelarji, partnerji in vsi tisti, ki cenijo pomen široke pestrosti v naravi.

V soboto, 23. marca 2024, se nam pridružite in na svojih izbranih mestih posadite medovite rastline. Bodisi posejemo semena sončnic ali pa posadimo katero od dišavnic, zelišč, kot so sivka, ameriški slamnik, hermelika, jesenske astre,… Čebele in ostali opraševalci nam bodo hvaležni, saj si bodo lahko na teh cvetočih delih rastlin v prihodnje nabrali potrebno medičino in cvetni prah za nemoten razvoj in še naprej skrbno opravljali nalogo opraševanja sadja in zelenjave.

Čebelarska društva, če še razmišljate o kandidiranju za sredstva iz razpisa Sofinanciranje sadik medovitih rastlin, to storite čim prej. Letošnje leto se medovite rastline distribuirajo in sadijo s kandidiranjem čebelarskih društev na omenjeni razpis. Vsako društvo lahko prejme sadike v vrednosti do 1000 evrov. Več informacij in pogojev lahko najdete na povezavi (spodnja QR koda) ali pa se obrnete na svetovalce javne svetovalne službe v čebelarstvu pri ČZS.

Informacije o razpisu za medovite rastline

Čebelarski krožki, ki delujejo po celotni Sloveniji, so prejeli material za izdelavo več kot 100.000 semenskih kroglic, ki ga je v okviru projekta Skrbimo za medeno prihodnost zagotovil dolgoletni partner ČZS, podjetje HOFER. Tako bodo izdelovali semenske kroglice in spoznavali pomen sajenja medovitih rastlin, saj je ključno, da se tudi naši najmlajši zavedajo teh rastlin v naravi kot tudi pomena opraševalcev. Za dan sajenja smo pripravili tudi film, ki prikazuje izdelavo semenskih kroglic (spodnja QR koda).

film kako izdelati semenske kroglice

Verjamemo, da bo "Dan sajenja medovitih rastlin" še dodatno izveden v jesenskem času, ko nam je obljubljena pomoč države v obliki brezplačnih sadik medovitih dreves.

Pridružite se nam torej 23. marca 2024, čebelarji, podporniki projekta in vsi ljubitelji narave ter posadimo medovite rastline. Vsak prispevek je pomemben, vsaka posejana medovita rastlina bo obogatila našo naravo in pomagala ohranjati čebele ter druge opraševalce.

Pošljite nam vaše fotografije s prispevkom iz sajenja na naslov tomaz.samec@czs.si, da jih bomo delili na naši spletni strani in tako širili pomen sajenja medovitih rastlin.

Dostopnost