Aktualno

Bolezen Covid 19 - obvestilo občanom

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Željko Savič, župan, 10.8.2020

Bolezen Covid 19, ki jo povzroča novi koronavirus je v zadnjih šestih mesecih tako močno vplivala na naša življenja, kot si pred letošnjim letom nihče izmed nas ni zmogel predstavljati.

Do sedaj se je izkazalo, da bolezen zdravemu človeku bolezen v veliki večini ne povzroča pomembnejših težav. Drugače pa je pri tistih, ki imajo kronične bolezni, kot so sladkorna bolezen, povišan pritisk, debelost, bolezni srca in ožilja, bolezni dihal in druge. Žal pa ima kronično obolenje zaradi našega sloga življenja s preobilico nekvalitetne hrane in sedečim življenjskim slogom že večina prebivalcev starosti nad 50 let. Pri njih so zapleti bolezni in tudi smrt vsaj 100 krat pogostejši. V prihajajočih mesecih je pričakovati naraščanje okužb in naša občina ne bo izjema. Zaradi tega bi bilo dobro, da smo vsi solidarni in se držimo pravil, ki pravzaprav veljajo za vse prenose infekcijskih bolezni. Na prvem mestu je higiena in v primeru znakov bolezni tudi izolacija, da preprečimo širjenje. Zaenkrat velja, da je smiselno testiranje vseh z znaki infekta, da se ugotovi morebitno žarišče čimprej.

Na območju občine Dol pri Ljubljani so v zadnjih 14 dneh evidentirani trije občani s potrjenim SARS-CoV-2 virusom (vir podatkov: www.nijz.si).

V primeru da zbolite kontaktirajte svojega osebnega zdravnika po telefonu in ostanite doma.

Nikakor pa ni na mestu kakršnokoli obsojanje morebitnih pozitivnih oseb kot se je tudi dogajalo, saj nihče ne zboli nalašč. Bolje je razmisliti kaj lahko sami naredimo za boljši imunski sistem, da bomo ostali zdravi, tudi v primeru bolezni pa le-to lažje in hitreje premagali. Dokazano izboljšuje imunski sistem prehrana bogata s sadjem in zelenjavo, vsakodnevno gibanje in tudi izogibanje negativnemu stresu. Skratka panika ni na mestu, uporabljajmo pa glavo.

Prilagamo nekaj standardnih napotkov za pravilno in učinkovito umivanje rok in uporabo zaščitne maske.

Fotogalerija

Splošna uporaba zaščitnih mask
Nujna je tudi higiena kašlja
Skrbimo za redno umivanje rok
Dostopnost