Aktualno

Ambasadorji lokalnega razvoja: Katarina Godec, Dolsko

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Avtor: Mija Bokal, LAS Srce Slovenije, 1.6.2020

Preskrba s hrano je eden večjih izzivov sodobnega časa, ugotavlja magistra geografije Katarina Godec iz Dolskega, ki je svoje magistrsko delo namenila preučevanju lokalne samooskrbe s hrano na območju LAS Srce Slovenije. V svojo raziskavo je vključila javne in zasebne zavode in kmete, ki sodelujejo z zadrugo Jarina. Ob podpori Razvojnega centra Srca Slovenije je zadruga Jarina v preteklih letih vzpostavila enega najuspešnejših modelov delovanja kratkih prehranskih verig v javnih zavodih v Sloveniji.

Katarina Godec uvodoma pove, da se je v zadnjih desetletjih oskrba hrane v razvitem svetu izrazito spremenila. Ob občutnem znižanju stroškov prevoza so začele države čedalje več hrane uvažati iz držav v razvoju, čemur je sledilo propadanje manjših in nastajanje velikih ter zaokroženih kmetijskih zemljišč. Razdalje med pridelavo in potrošnjo hrane so se bistveno povečale. Izkazalo se je, da vse to zavira proizvodnjo lastne hrane in mnoge države, med njimi tudi Slovenija, danes niso več zadostno samooskrbne. V zadnjih letih postaja to področje zelo pomembno, zato se je odločila, da nameni svoje magistrsko delo raziskavi o lokalni samooskrbi s hrano oz. kratkih prehranskih verigah, ki pomenijo pridelavo, predelavo, prodajo in porabo hrane na zaokroženem geografskem območju s čim manjšim številom posrednikov. Pri tem je pomembna kratka razdalja poti, ki jo mora prepotovati živilo, da doseže končnega potrošnika.

 

Celoten članek si lahko preberete na spletni strani LAS Srce Slovenije.

Dostopnost