Kraji v občini
Beričevo, Brinje Print E-mail
Wednesday, 26 December 2007 09:47
Na najbolj zahodnem in odprtem delu proti Kamniškim alpam ležita kraja Beričevo in Brinje. Njune kmetije vabijo s svojimi pridelki in vrtnarstvom, saj lahko tukaj kupimo sadike in rezano cvetje. Skoraj v središču obeh vasi se dviga nekdaj romarska cerkev sv. Križa s podobo žalostne matere božje v oltarju iz 16. stoletja.
Read more...
 
Videm, Dol in Kleče Print E-mail
Wednesday, 26 December 2007 09:47
Kraje Videm, Dol in Kleče turisti in obiskovalci povezujejo v en kraj pod skupnim imenom Dol pri Ljubljani, kar je najbrž posledica sedeža tovarne JUB d.d. in le domačini strogo spoštujejo meje med njimi. Nekdaj so Dol imenovali tudi dolino veselja, po graščini s tem imenom, ki jo je v letu 1540 dal pozidati Aleksander Gallenberg iz Sostrega. Po njem so se tamkajšnji vitezi imenovali Ostrovrharji, znani tudi iz Prešernove pesmi Turjaška Rozamunda.
Read more...
 
Dolsko, Kamnica, Petelinje, Vinje in Osredke Print E-mail
Wednesday, 26 December 2007 09:47
Skupna celota so tudi vasi Dolsko, Kamnica, Petelinje, Vinje in Osredke. Njihov center je prav gotovo mogočna cerkev sv. Helene in Žerjavov grad. Ta je bil začasno v lasti nemškega viteškega reda. Kasneje ga je prevzela država Avstro-Ogrska in ga izročila rodbini Račič v zahvalo, ker so z brodovjem pomagali v vojni proti Beneški republiki. Po 2. svetovni vojni je bil grad nacionaliziran.
Read more...
 
Klopce, Vrh, Zagorica in Križevska vas Print E-mail
Wednesday, 26 December 2007 09:47
Če se od tu odpravimo na cesto proti  Klopcam, Vrhu, Zagorici in Križevski vasi, bomo uživali ob pogledu na dolino tja do Ljubljane z gradom. Lahko se povzpnemo na Murovico in nato prek Ciclja (836 m) do Miklavža (741 m), ki je že v moravški občini. Klopce in Vrh ležita na vzpetinah pod Murovico, Zagorica in Križevska vas pa sta skriti za njimi.
Read more...
 
Zaboršt in Zajelše Print E-mail
Wednesday, 26 December 2007 09:47
Vasici Zaboršt s cerkvico sv. Katerine in Zajelše ležita neposredno čez Zasavsko cesto pod pobočji Krevljice, Ajdovščine in Koranta, kjer je velik športno rekreacijski center Korant. Tam se obiskovalcem, izletnikom, rekreativcem in športnikom ponujajo številne možnosti za najrazličnejše aktivnosti.
 
Laze Print E-mail
Wednesday, 26 December 2007 09:47
Laze  so edina vas v občini, ki leži na malo razširjenem desnem bregu Save. Zahodno od nje je sotočje Save, Ljubljanice, Besnice in Kamniške Bistrice. Če sledimo Besnici oz. sadni cesti ob njej, se lahko pripeljemo na Janče. Kdor pa bi do tja raje pešačil, se nad Lazami pozpne v hrib in mimo posameznih domačij po makadamski cesti prispe do planinskega doma na Jančah (792 m).
 
Senožeti Print E-mail
Wednesday, 26 December 2007 09:47
Če se z Laz odpravimo proti vzhodu, bomo kmalu v litijski občini; po mostu v Jevnici pridemo v Senožeti, največjo in najvzhodnejšo vas v občini. Del evropske pešpoti E6 od Baltika do Jadrana teče skozi vas in povezuje Janče in Miklavža. Prijetna pot nas pripelje do Velike vasi pod Miklavžem in če se ne povzpnemo nanj, lahko proti vzhodu prispemo do Križevske vasi in Zagorice ter se nato spustimo navzdol proti Vinjam, Osredkam in Dolskemu. V Senožetih si je ustvaril dom tudi pisatelj Miško Kranjec (1908-1983).
 
Podgora Print E-mail
Wednesday, 26 December 2007 09:47
Vasica Podgora leži malo stran od Zasavske ceste, med vasjo Zajelše in Petelinje. Ob glavni cesti stoji bencinski servis OMV. Konec leta 2006 se je končala gradnja novega družinskega kompleksa, in sicer devetindvajsetih enodružinskih hiš, ter petih dvojčkov.